Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Oriënterende raad

donderdag 11 januari 2024

20:00 - 22:00
Locatie

Raadszaal Nieuwveen

Voorzitter
Bas Oostwouder
Toelichting

Het doel van deze Oriënterende Raad is om informatie te verzamelen door het stellen van vragen aan het college van B&W, inwoners / belanghebbenden en/of experts.

Agendapunten

  1. 1

    Op basis van de aangeleverde onderwerpen bij de diverse agendapunten bepalen hoe de avond zal verlopen. Als er bijvoorbeeld bij bepaalde agendapunten geen onderwerpen zijn aangeleverd dan kan er geschoven worden met blokken.

  2. 2

    Zijn er stukken (bijvoorbeeld: antwoorden op schriftelijke vragen of raadsinformatiebrieven) of bijeenkomsten (bijvoorbeeld: inloopbijeenkomst voor omwonenden of presentaties) vanuit B&W waarover vragen zijn.
    Verzoek aan raadsleden om uiterlijk woensdag 9:00 uur vóór deze bijeenkomst de onderwerpen aan te leveren bij de griffie; die worden dan onder dit agendapunt opgenomen.

  3. 3

    ‘Actualiteiten’: raadsleden bevragen het college over actualiteiten die er spelen (bijvoorbeeld: voortgang projecten, uitvoering moties)
    Verzoek aan raadsleden om uiterlijk woensdag 9:00 uur vóór deze bijeenkomst de onderwerpen aan te leveren bij de griffie; die worden dan onder dit agendapunt opgenomen.
    Nb. Inwoners en belanghebbenden die niet over een raadsvoorstel willen inspreken maar over een actualiteit; krijgen daarvoor onder dit agendapunt de mogelijkheid om maximaal 5 minuten in te spreken.


    Aangeleverde onderwerpen:
    - zorgen inwoners en organisaties Langeraar vanwege sluiten Parola - aangeleverd door VVD
    - ontwikkelingen Langeraar / Parola - communicatie en participatie - aangeleverd door Natuurlijk Nieuwkoop
    - grootschalig onderhoud en herinrichting Vriezenweg, gemeente Kaag en Braassem - aangeleverd door Natuurlijk Nieuwkoop
    - Communicatie Omgevingswet - aangeleverd door VVD (maar door misverstand op avond zelf niet in beeld en dus is (vraag en) reactie nagezonden > zie ook toezegging wethouder De Ridder)

  4. 4

    Inwoners en belanghebbenden kunnen maximaal 5 minuten inspreken over de raadsvoorstellen die voor de komende meningsvormende raad zijn geagendeerd. Aan de insprekers kunnen verhelderende vragen gesteld worden door de raadsleden. Insprekers moeten zich uiterlijk 8 uur van te voren aanmelden via griffier@nieuwkoop.nl (liever al eerder).


    Daarna is het aan de raad om vragen te stellen aan de portefeuillehouder (burgemeester en/of wethouder) over de raadsvoorstellen. In de meningsvormende raad vervalt het rondje met 2 vragen aan de portefeuillehouder. Deze bijeenkomst is primair bedoeld om 'politieke' vragen te stellen; technische vragen worden nog steeds zoveel mogelijk vooraf per mail gesteld. Technische vragen zijn vragen naar feiten of ter verduidelijking.


    De raadvoorstellen waarvoor zich insprekers hebben aangemeld worden als eerste behandeld.

  5. 4.A.a

    B&W stelt de raad voor om (1) Sporthal De Steupel te behouden en niet te verduurzamen/renoveren en uitsluitend noodzakelijk onderhoud uit te voeren tot minimaal 2033. (2) Bij het ontwerp van het nieuwe zwembad rekening te houden met de koppeling met een nieuwe sporthal in 2033 (of later).


    Samenvatting: In dit raadsvoorstel worden de resultaten van het onderzoek naar sporthal De Steupel gepresenteerd. In het onderzoek zijn drie alternatieven onderzocht; renovatie, nieuwbouw en uitgestelde nieuwbouw. Op basis van dit onderzoek lijkt renovatie geen logische keuze. Nieuwbouw gekoppeld aan het nieuwe zwembad lijkt de meeste voordelen te bieden. Echter vanwege het negatieve financiële meerjarenperspectief wordt voorgesteld de bouw van de nieuwe sporthal met minimaal 10 jaar uit te stellen. Dit is ook mogelijk gezien de huidige goede staat van het gebouw. Daarnaast wordt voorgesteld om bij het ontwerp van het nieuwe zwembad rekening te houden met het op termijn kunnen aanbouwen van een nieuwe sporthal.


    De griffie heeft donderdag 11 januari toegevoegd een brief van B&W met een aanvullingssuggestie op het raadsvoorstel. Als raadsleden hiermee instemmen kunnen zij B&W verzoeken om het raadsvoorstel tussen meningsvormende raad (18-1) en besluitvormende raadsvergadering (1-2) aangepast aan te bieden.


    Natuurlijk Nieuwkoop heeft aangekondigd (politieke) vragen over dit raadsvoorstel te willen stellen.

  6. 4.A.b

    B&W stelt de raad voor de Lokale preventie agenda Sociaal Domein vast te stellen, waarbij de thema's en de doelen kaderstellend en richtinggevend zijn. De acties zijn uitvoering en een middel om de doelen te bereiken.


    Samenvatting: Met de Lokale preventie agenda Sociaal Domein wordt een samenhangend overzicht van beleid en maatregelen geboden op het gebied van preventie. Het doel ervan is het bevorderen van gezondheid en welzijn van inwoners en het waar mogelijk terugdringen van zorgkosten. De preventie agenda is opgesteld naar aanleiding van een voornemen in het collegeprogramma om meer in te zetten op preventie. Het dient daarnaast als plan voor het landelijke Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA).


    Er is in de afgelopen jaren regelmatig nieuw beleid ontwikkeld op allerlei deelgebieden van het Sociaal Domein. Onder andere een visie sport en bewegen, gezondheidsbeleid, een eenzaamheidsaanpak en een pakket aan maatregelen om de gevolgen van corona te bestrijden. Ook is er in Nieuwkoop een breed aanbod van vrijwilligers, (in)formele activiteiten en welzijnsvoorzieningen. In de preventie agenda maken we een overzicht van wat we doen en gaan doen op het gebied van preventie. We kijken waar we zaken beter op elkaar af kunnen stemmen, aan elkaar verbinden en zien waar we nog kunnen intensiveren of nog wat missen.


    De preventie agenda is ingedeeld in drie thema's; “Licht en laagdrempelig”, “Iedereen doet mee” en “Een leven lang gezond”. Voor deze thema’s hebben we elk een aantal doelen benoemd die we willen bereiken en waarmee de preventie in Nieuwkoop wordt vormgegeven. Voor elk van de doelen zijn acties geformuleerd. De thema's en de doelen vormen het kader voor het preventiebeleid van de komende jaren. Ze haken aan bij de doelen die de VNG en het Ministerie van VWS hebben geformuleerd in het Gezond en Actief Leven Akkoord en zijn in lijn met eerder vastgestelde beleidsstukken of plannen van aanpak. De thema's en de doelen fungeren als houvast om regelmatig de balans op te maken en in de komende jaren nieuwe acties te formuleren.


    Natuurlijk Nieuwkoop heeft aangekondigd (politieke) vragen over dit raadsvoorstel te willen stellen.

  7. 4.A.c

    B&W stelt de raad voor om in te stemmen met het Regionaal Beleidsplan VRHM 2024-2027.


    Samenvatting: In de Veiligheidsregio Hollands Midden bereiden politie, brandweer, Geneeskundige Hulpverlening Onder Rampomstandigheden (GHOR) en gemeenten zich samen met partners voor op risico's, rampen en crises. De VRHM dient éénmaal per vier jaar een beleidsplan vast te stellen. Voorafgaand aan de vaststelling van het beleidsplan ‘overlegt de burgemeester met de gemeenteraad over het beleidsplan’. De raad stelt het beleidsplan dus niet vast. Het is ook geen officiële zienswijzeprocedure. Het valt meer in de categorie ‘wensen en bedenkingenprocedure’.


    De Veiligheidsregio Hollands Midden zal zelf ook aanwezig zijn.

  8. 5

    Het college van B&W kondigt uiterlijk woensdag 9:00 uur vóór deze bijeenkomst de onderwerp(en) aan bij de griffie (liever eerder - zodra het bekent is); die worden dan onder dit agendapunt opgenomen.
    Het college van B&W kan zelf de 'vorm' bepalen bijvoorbeeld een gesprek of een korte presentatie.
    Als het college van B&W input wil ophalen bij de raad dan moeten er 2 weekenden van te voren stukken beschikbaar zijn met concrete stellingen, vragen, enz. zodat voorbereiding in de fracties mogelijk is. Een dergelijk stuk kan ook geagendeerd worden voor de Meningsvormende Raad.


    Onderwerpen:
    - Afvalbeleid

  9. 6

    Als onderwerpen niet aan bod zijn gekomen schuiven ze door naar de volgende Oriënterende Raad of rechtstreeks naar de Meningsvormende Raad