- Locatie
Raadszaal Nieuwveen
- Voorzitter
- Bas Oostwouder
- Toelichting
-
Het doel van deze Oriënterende Raad is om informatie te verzamelen door het stellen van vragen aan het college van B&W, inwoners / belanghebbenden en/of experts.
Agendapunten
-
1
Op basis van de aangeleverde onderwerpen bij de diverse agendapunten bepalen hoe de avond zal verlopen. Als er bijvoorbeeld bij bepaalde agendapunten geen onderwerpen zijn aangeleverd dan kan er geschoven worden met blokken.
Voorafgaand aan de vergadering werd door drie muziekverenigingen uit Nieuwkoop een notitie aangeboden met als titel "Muziek impuls Nieuwkoop". Deze is aan dit agendapunt toegevoegd.
Bijlagen
-
2
Zijn er stukken (bijvoorbeeld: antwoorden op schriftelijke vragen of raadsinformatiebrieven) of bijeenkomsten (bijvoorbeeld: inloopbijeenkomst voor omwonenden of presentaties) vanuit B&W waarover vragen zijn.
Verzoek aan raadsleden om uiterlijk woensdag 9:00 uur vóór deze bijeenkomst de onderwerpen aan te leveren bij de griffie; die worden dan onder dit agendapunt opgenomen.
Voor insprekers geldt hetzelfde als nu vermeld is bij agendapunt 3 'actualiteiten'.
- Communicatie rondom bouwwerkzaamheden Noordenseweg - aangeleverd door Natuurlijk Nieuwkoop en D66
- Brief 026 van B&W over voortgang supermarkt Langeraar - reactie op zienswijzen - aangeleverd door Natuurlijk NieuwkoopBijlagen
-
3
‘Actualiteiten’: raadsleden bevragen het college over actualiteiten die er spelen (bijvoorbeeld: voortgang projecten, uitvoering moties)
Verzoek aan raadsleden om uiterlijk woensdag 9:00 uur vóór deze bijeenkomst de onderwerpen aan te leveren bij de griffie; die worden dan onder dit agendapunt opgenomen.
Nb. Inwoners en belanghebbenden die niet over een raadsvoorstel willen inspreken maar over een actualiteit; krijgen daarvoor onder dit agendapunt de mogelijkheid om maximaal 5 minuten in te spreken.
Insprekers kunnen hunnen gedurende maximaal vijf minuten spreken (bij meer dan zes insprekers wordt tijd ingekort. Zij krijgen aanbeveling om vooraf via de griffie hun spreektekst aan te leveren en te bedenken wat hun belangrijkste boodschap aan de raad is (voor als de voorzitter hen verzoekt af te ronden). Bovendien is het voor insprekers nuttig om te weten dat de vergadering live wordt uitgezonden en later ook is terug te zien via www.raadnieuwkoop.nl. Na de inspraak kunnen raadsleden nog één verduidelijkingsvraag stellen (zonder vervolgvragen).
Voor een inspreker handig om te weten zij niet direct een reactie van de gemeenteraad als geheel kunnen verwachten. Als raadsleden meer informatie willen hebben van de inspreker, dan kunnen zij (via de griffie) contact zoeken. -
4
Inwoners en belanghebbenden kunnen maximaal 5 minuten inspreken over de raadsvoorstellen die voor de komende meningsvormende raad zijn geagendeerd. Aan de insprekers kunnen verhelderende vragen gesteld worden door de raadsleden. Insprekers moeten zich uiterlijk 8 uur van te voren aanmelden via griffier@nieuwkoop.nl (liever al eerder).
De raadvoorstellen waarvoor zich insprekers hebben aangemeld worden als eerste behandeld.
Voor insprekers geldt hetzelfde als nu vermeld is bij agendapunt 3 'actualiteiten'.
Daarna is het aan de raad om vragen te stellen aan de portefeuillehouder (burgemeester en/of wethouder) over de raadsvoorstellen. In de meningsvormende raad vervalt het rondje met 2 vragen aan de portefeuillehouder. Deze bijeenkomst is primair bedoeld om 'politieke' vragen te stellen; technische vragen worden nog steeds zoveel mogelijk vooraf per mail gesteld. Technische vragen zijn vragen naar feiten of ter verduidelijking. Aan raadsleden & fractieassistenten om voor woensdagochtend 9.00 uur aan de griffie te melden als ze over bepaalde raadsvoorstellen vragen willen gaan stellen (anders zitten er betrokken ambtenaren voor niets voor ondersteuning van B&W op de tribune).
Iedere fractie krijgt maximaal twee vragen op hoofdlijnen te stellen en wordt verzocht zich te beperken met vervolgvragen. Als iedere fractie geweest is eventueel bezien of er nog meer technische vragen zijn. -
4.A.a
B&W stelt de raad voor:
1. De geactualiseerde integrale visie en plaatsingsbeleid laadinfrastructuur vast te stellen, met als grootste wijzigingen:
- Het verdichten van het laadnetwerk door de maximale loopafstand tot een laadpaal te beperken tot 100 meter;
- Het vaststellen van de eisen om de bestaande laadinfrastructuur op een locatie te mogen uitbreiden (aantal unieke gebruikers, en verbruik).
2. Geen vervolg te geven aan de pilot waarin een verlengde private huisaansluiting in de vorm van kabelgoot werd toegestaan.
Samenvatting: Op 17 december 2020 is de integrale visie en plaatsingsbeleid laadinfrastructuur door uw raad vastgesteld. In deze visie staat hoe de gemeente Nieuwkoop bijdraagt aan het faciliteren en stimuleren van laadinfrastructuur in onze gemeente. Omdat de ontwikkelingen op laadinfrastructuur snel gaan, het aantal elektrische voertuigen sneller stijgt dan in 2020 was geprognotiseerd, en er steeds meer behoefte komt naar andere laadoplossingen, is de visie en het plaatsingsbeleid van de gemeente Nieuwkoop geactualiseerd. De grootste wijziging die worden doorgevoerd is het beperken van de maximale loopafstand tot een beschikbare laadpaal, om het openbaar laadnetwerk te verdichten en te voldoen aan de vraag voor de komende jaren. De raad wordt voorgesteld om de geactualiseerde integrale visie en plaatsingsbeleid laadinfrastructuur vast te stellen.
Bijlagen
-
4.A.b
B&W stelt de raad voor (1) Het stedenbouwkundig kader IKC Nieuwveen vast te stellen zoals omschreven en weergegeven in het boekwerk Nieuwveen, Ruimtelijk Kader IKC van 24 augustus 2023, dat in opdracht van de gemeente Nieuwkoop is opgesteld en als bijlage bij het raadsvoorstel is bijgevoegd (2) Het onder 1 genoemde stedenbouwkundig kader als basis te laten dienen voor het op te stellen Omgevingsplan IKC Nieuwveen en het ontwerp van het IKC.
Samenvatting: Een van de eerste stappen om te komen tot de ontwikkeling van een nieuw IKC in Nieuwveen is het opstellen van de ruimtelijke kaders. Dit wordt een stedenbouwkundig kader genoemd. Het geeft aan waar het gebouw kan komen en wat de maximale bouwmassa kan zijn. Dit kader is in nauwe samenspraak met de gebruikers van IKC Nieuwveen (school en kinderopvang), de dorpsraad, direct omwonenden en overige inwoners opgesteld. Het plan kan, na enkele doorgevoerde aanpassingen voortkomend uit het inspraaktraject, op veel draagvlak rekenen vanuit de kern Nieuwveen.
Natuurlijk Nieuwkoop heeft aangekondigd (politieke) vragen over dit raadsvoorstel te willen stellen.
Bijlagen
-
4.A.c
B&W stelt de raad voor (1) het bestemmingsplan ‘Oude Nieuwveenseweg 127, Nieuwveen’ (NL.IMRO.0569.bpNVWoudnwvweg127-va01) ongewijzigd vast te stellen en (2) het college te machtigen voor afhandeling van de planologische procedure.
Samenvatting: Voorgestelde aanpassing van het bestemmingsplan ziet toe op de locatie Oude Nieuwveenseweg 127 in Nieuwveen. Hiermee wordt de planologische mogelijkheid geboden om binnen de bestaande bouwmassa van het hoofdgebouw (maximaal 150m² op basis van de bouwregels uit het moederplan; het bestemmingsplan ‘Kern Nieuwveen, Zevenhoven en Noordeinde’) een extra woning toe te voegen. Hierbij zal uitgegaan worden van een maximale bouw- en goothoogte van 10 meter, respectievelijk 6 meter. Tot slot wordt de oriëntatie van de woning ten opzichte van openbare weg aangepast met een vormverandering van het bouwvlak. Het bestemmingsplan ‘Oude Nieuwveenseweg 127, Nieuwveen’ heeft in ontwerp ter visie gelegen. Er zijn geen zienswijzen ontvangen. Wel zijn enkele vooroverlegreacties ontvangen. Deze reacties geven geen aanleiding tot aanpassing van het bestemmingsplan. Uw raad wordt voorgesteld om het bestemmingsplan ‘Oude Nieuwveenseweg 127, Nieuwveen’ ongewijzigd vast te stellen ten opzichte van het ontwerp.
Natuurlijk Nieuwkoop heeft aangekondigd (politieke) vragen over dit raadsvoorstel te willen stellen.
Bijlagen
-
4.A.d
B&W stelt de raad voor (1) in te stemmen met de ‘Nota van zienswijzen bestemmingsplan IKC Woerdense Verlaat’; (2) met inachtneming van het besluitpunt onder 1 en op grond van artikel 3.1, eerste lid, van de Wet ruimtelijke ordening het bestemmingsplan IKC Woerdense Verlaat gewijzigd vast te stellen ten opzichte van het ontwerp (versie 24 augustus 2023 met code NL.IMRO.0569.bpWVikcwoerdensev-on01); (3) op grond van artikel 7.19, eerste lid, van de Wet milieubeheer voor dit bestemmingsplan geen milieueffectrapportage op te stellen; (4) op grond van artikel 6.12, tweede lid, van de Wet ruimtelijke ordening geen exploitatieplan vast te stellen; (5) het college van burgemeester en wethouders te machtigen voor de afhandeling van de bestemmingsplanprocedure na vaststelling.
Samenvatting: Dit bestemmingsplan voorziet in de ontwikkeling van een IKC met dorpshuis (Beatrix) in de kern Woerdense Verlaat op de locatie van het huidige gebouw Beatrix. Op de huidige locatie van basisschool De Meent zijn 14 koopwoningen voorzien. Dit heeft geleid tot een ontwerpbestemmingsplan dat zes weken ter inzage heeft gelegen. In deze periode heeft iedereen de gelegenheid gehad om middels een zienswijze te reageren. Gedurende de terinzagelegging zijn er zienswijzen ingediend. Deze zienswijzen hebben geleid tot het voorstel tot aanpassing van het ontwerpbestemmingsplan. Daarnaast heeft nader onderzoek eveneens geleid tot het voorstel tot ambtshalve wijzigingen ten aanzien van het ontwerpbestemmingsplan. Dit raadsvoorstel ziet op de beantwoording van deze zienswijzen en het voorstel aan de gemeenteraad om het bestemmingsplan gewijzigd vast te stellen ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan (versie 24 augustus 2023 met code NL.IMRO.0569.bpWVikcwoerdensev-on01).
Bijlagen
-
4.A.e
B&W stelt de raad voor (1) de grondexploitatie GZ 13 De Meent, te Woerdense Verlaat per 1 maart 2024 te openen; (2) een bedrag van € 19.000 van het krediet ‘IKC Woerdense Verlaat voorbereiding‘ over te hevelen naar de grondexploitatie De Meent per 1 maart 2024; (3) Begrotingswijziging nr. 2024-04 vast te stellen.
Samenvatting: De gemeente moet conform BBV-regelgeving en de Nota Grondbeleid 2021 een grondexploitatie openen met een raadsbesluit. De voorliggende grondexploitatie De Meent is opgesteld en voorgesteld wordt om deze per 1 maart 2024 te openen. Ook is in de Nota Grondbeleid 2021 opgenomen dat een grondexploitatie bij voorkeur gelijktijdig met het stedenbouwkundig plan en/of het bestemmingsplan wordt vastgesteld. De vaststelling van het bestemmingsplan ‘IKC Woerdense Verlaat staat geagendeerd voor dezelfde raadsvergadering. Het doel van het opstellen van een grondexploitatie is om alle kosten en opbrengsten die bij een ruimtelijke ontwikkeling worden gemaakt inzichtelijk te maken en te houden. Daarmee wordt inzicht gegeven in het (te verwachten) financiële resultaat van de beoogde ontwikkeling. Met het openen van de grondexploitatie De Meent kunnen maximaal 14 woningen worden gerealiseerd op de huidige locatie van basisschool de Meent. Het woningbouwprogramma richt zich op starters, jonge gezinnen en senioren en zal bestaan uit goedkope koopappartementen en betaalbare kooprijwoningen. Na de verhuizing naar de nieuwe school zal de huidige school gesloopt worden en het plangebied bouwrijp gemaakt worden. Na de bouw wordt het plangebied woonrijp gemaakt.
Bijlagen
-
4.A.f
B&W stelt de raad voor het Normenkader 2023 vast te stellen.
Samenvatting:
Om vast te stellen welke externe en interne wet- en regelgeving moet worden betrokken bij de uitvoering van de rechtmatigheidscontrole, wordt jaarlijks het zogenaamde Normenkader vastgesteld door de gemeenteraad. Met het vaststellen van het Normenkader geeft de gemeenteraad het kader aan waarbinnen de controle op de rechtmatigheid plaatsvindt. Voorgesteld wordt om het Normenkader 2023 vast te stellen.Bijlagen
-
4.A.g
B&W stelt de raad voor het controleprotocol 2023-2026 vast te stellen.
Samenvatting: De accountant heeft aangegeven dat een nieuw controleprotocol wenselijk is.
Bijlagen
-
5
Het college van B&W kondigt uiterlijk woensdag 9:00 uur vóór deze bijeenkomst de onderwerp(en) aan bij de griffie (liever eerder - zodra het bekent is); die worden dan onder dit agendapunt opgenomen.
Het college van B&W kan zelf de 'vorm' bepalen bijvoorbeeld een gesprek of een korte presentatie.
Als het college van B&W input wil ophalen bij de raad dan moeten er 2 weekenden van te voren stukken beschikbaar zijn met concrete stellingen, vragen, enz. zodat voorbereiding in de fracties mogelijk is. Een dergelijk stuk kan ook geagendeerd worden voor de Meningsvormende Raad.
Onderwerpen:
- 08-02 toegevoegd: Korte toelichting over omissie in de eind vorig jaar door de raad vastgestelde legesverordeningen en hoe dat te herstellen
- Beheervorm De Wel
02-02: Conceptrapport Oriëntatie op alternatieve beheervormen voor zwembad De Wel toegevoegd.Bijlagen
-
6
Als onderwerpen niet aan bod zijn gekomen schuiven ze door naar de volgende Oriënterende Raad of rechtstreeks naar de Meningsvormende Raad.
Bijlagen