Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Besluitvormende raadsvergadering

donderdag 9 november 2023

20:00 - 23:00
Locatie

Raadszaal Nieuwveen

Voorzitter
Robbert-Jan van Duijn

Agendapunten

  1. 1
    Opening
  2. 2
    Vaststellen agenda (2023-080)
  3. 3.A
    Afscheid raadslid Rik van Trigt
  4. 3.B

    Omdat Rik van Trigt van de VVD zijn ontslag heeft ingediend moet er een nieuw raadslid geïnstalleerd worden om weer een voltallige gemeenteraad te hebben.

    Besluit

    Glenn Fransen is toegelaten als raadslid.

  5. 3.C

    Voorgesteld wordt Marcel Touw toe te laten als fractieassistent van de raad van de gemeente Nieuwkoop voor D66.


    Samenvatting: Een fractieassistent is een persoon, niet zijnde een raadslid, die is aangewezen door de fractie om haar bij te staan bij het verrichten van haar werk ten behoeve van de raad. Fractieassistenten hebben dezelfde rechten en plichten als raadsleden met uitzondering van het nemen van raadsbesluiten. D66 stelt voor om Marcel Touw te benoemen als fractieassistent.

    Besluit

    Marcel Touw is benoemd als fractieassistent voor D66.

  6. 4

    Op grond van artikel 41 van het Reglement van Orde kunnen inwoners en belanghebbenden inspreken gedurende maximaal vijf minuten (in totaal maximaal een half uur); dit kan alleen als er door deze persoon niet in een eerdere vergadering over dit onderwerp is ingesproken.


    Aanmelden kan tot 8 uur voor de vergadering bij de griffie via 0172-521308 of griffier@nieuwkoop.nl.

  7. 5

    Vast te stellen de besluitenlijst van de besluitvormende raadsvergadering van 28 september 2023 en 31 oktober 2023.

  8. 6

    Op grond van artikel 44 van het reglement van orde kan de griffie tot 48 uur voor de vergadering de lijst aanvullen.


    Op verzoek van SBN zijn de brieven 327 (over microwoningen), 333 en 341 (beide over woningbouw in Vrouwenakker) gewijzigd met de toevoeging ‘raad informeren’ aan afhandeling ‘B’.

  9. 7

    De gemeenteraad kan op grond van artikelen 87 t/m 89 Gemeentewet de geheimhouding van stukken opleggen en/of opheffen.


    Samenvatting: Op 1 april 2023 zijn er nieuwe regels voor de geheimhouding van informatie in werking getreden. Voor geheime stukken/informatie aangeboden door het college van B&W of de burgemeester ná 1 april kan de gemeenteraad de geheimhouding, na overleg met B&W, eventueel opheffen. Ook kan het zijn dat de gemeenteraad zelf over verkregen stukken/informatie of over eigen stukken/informatie geheimhouding oplegt.

  10. 7.A
    HAMERSTUKKEN
  11. 8

    B&W stelt de raad om deze verordening vast te stellen.


    Samenvatting: in de Verordening Sociaal Domein gemeente Nieuwkoop 2015 is het gemeentelijk beleid met betrekking tot de Participatiewet, de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo 2015) en de Jeugdwet op integrale wijze vastgelegd. Als gevolg van een aantal wetwijzingen en nieuwe wetgeving zijn wijzigingen in de verordening noodzakelijk. Met de Rijnstreek gemeenten is geïnventariseerd welke wijzigingen noodzakelijk zijn en is een gezamenlijke wijzigingsverordening opgesteld.

    Besluit

    Ongewijzigd vastgesteld.


    Stemverklaring VVD.

    Stemverklaring VVD: Zij stemmen voor vanwege de toezegging van wethouder De Kleer om in 2024 de verordening te herzien op de onderdelen waar artikelen voor meer uitleg vatbaar zijn

  12. 9

    B&W stelt de raad voor om: (1)Toestemming te verlenen voor het sluiten van de herziene ontwerp-centrumregeling Samenwerkingsovereenkomst Maatschappelijke zorg 2023 Holland Rijnland. De aanpassingen zien toe op het in overeenstemming brengen met de aangepaste Wet gemeenschappelijke regeling per 1 juli 2022 en (2) Het College van Burgemeester en wethouders toestemming te verlenen tot het vaststellen van de wijziging van de herziene ontwerp-centrumregeling Samenwerkingsovereenkomst Maatschappelijke zorg 2023 Holland Rijnland.


    Samenvatting: de gemeenten in Holland Rijnland voeren per 2023 de taken op het gebied van maatschappelijke zorg zoveel mogelijk lokaal of in subregionaal verband uit. Een klein aantal taken blijft gemeente Leiden voor de regio doen. Die taken noemen we de specialistische maatschappelijke zorg. Afspraken over de inhoud, verantwoordelijkheid en de financiering van deze regionale taken worden vastgelegd in een Samenwerkingsovereenkomst. De Samenwerkingsovereenkomst heeft de vorm van een centrumregeling. Deze vorm past bestuurlijk en juridisch het beste bij de ambities en wensen voor de samenwerking.

    Besluit

    Ongewijzigd vastgesteld.

  13. 10

    B&W stelt de raad voor om een zienswijze in te dienen.


    Samenvatting: Het Dagelijks Bestuur van Hecht biedt de gemeenteraden van de regio Hollands Midden de gelegenheid om een zienswijze in te sturen over de eerste begrotingswijziging van 2023. Het college stelt de raad voor om gebruik te maken van deze mogelijkheid. Aandachtspunten zijn de loonindexering wegens vernieuwde CAO-afspraken, de ontwikkeling van Hecht24, het onjuist verwerken van taken in schil 3 en het door Hecht gevoerde proces. Het college stelt de raad voor om in de zienswijze een negatief advies op te nemen ten aanzien van de begrotingswijziging en uit te spreken dat de raad graag in gesprek gaat wanneer in de jaarrekening en –stukken van 2023 blijkt dat een tekort is ontstaan, ondanks de dan eerst maximaal benutte ruimte in de reserves en onderuitputting.

    Besluit

    Ongewijzigd vastgesteld.

  14. 11

    B&W stelt de raad voor om het college van B&W toestemming te verlenen om over te gaan tot wijziging van de gemeenschappelijke regeling Hecht.


    Samenvatting: Door de aanpassing van de Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr) sinds 1 juli 2022 is een aantal aanpassingen nodig in de gemeenschappelijke regeling van Hecht (voorheen Regionale Dienst Openbare Gezondheidszorg Hollands Midden, RDOG HM. Naast de naamswijziging van RDOG HM naar Hecht en de in overeenstemming met de Wgr, is nog een aantal aanpassingen benodigd voor de uitvoering van Veilig Thuis.
    In april is de nieuwe concept-GR verzonden naar de gemeenteraden met de uitnodiging om zienswijzen in te dienen. Op 22 juni heeft de raad besloten geen zienswijze in te dienen over de concepttekst. Er is vooraf en tussentijds zowel ambtelijk afgestemd als met andere gemeenschappelijke regelingen, met als resultaat dat er geen grote wijzigingen werden voorgesteld. Het college vraagt daarom toestemming aan de raad om over te gaan tot de wijziging van de GR Hecht.

    Besluit

    Ongewijzigd vastgesteld.

  15. 12

    De raad wordt voorgesteld de Verordening Auditcommissie 2023 vast te stellen.


    Samenvatting: Eind 2021 is uitgesproken om een ‘nieuwe’ start te maken met de Auditcommissie. Om het werk van de Auditcommissie legitiem en effectief te maken is de wens om weer een verordening door de raad vast te laten stellen

    Besluit

    Ongewijzigd vastgesteld.

  16. 12.A
    DISCUSSIESTUKKEN
  17. 13

    B&W stelt de raad voor om:
    1. De programmabegroting 2024-2027 vast te stellen en daarmee:
    a. De financiële begroting 2024, inclusief de mutaties in de reserves en de investeringen;
    b. De begroting 2024-2027 in meerjarenperspectief;
    c. Af te wijken van de Financiële Verordening 2023 op de in bijlage 3 punten 5 en 6 benoemde methodiek van berekening van de overhead kosten;
    d. Af te wijken van Bijlage 3, uitgangspunt 1.3 zoals vastgesteld in de Kadernota 2024-2027 betreffende de wijze van presenteren op taakvelden.
    2. Het college te mandateren voor de inzet van de post onvoorzien zoals gevormd en besloten in de Kadernota 2024-2027.
    3. Het college te mandateren voor de inzet en verdeling van de stelpost inflatie.
    4. Een aantal nieuwe reserves in te stellen.


    Samenvatting: Het college van Burgemeester en Wethouders presenteert de programmabegroting 2024-2027 en stelt aan de raad voor deze vast te stellen.


    Webversie van de begroting: https://nieuwkoop.begroting-2024.nl/ (als deze link niet werkt kijk dan op www.nieuwkoop.nl onder actueel nieuws)

    Besluit

    Ongewijzigd vastgesteld.
    Er zijn 4 moties aangenomen.

    Motie inzicht en planning verduurzamen gemeentelijk vastgoed
    Natuurlijk Nieuwkoop diende de motie ‘monitoring inzicht en planning verduurzaming gemeentelijk vastgoed’ in. De motie werd aangenomen met de stemmen van VVD, CDA en Natuurlijk Nieuwkoop (12 stemmen) vóór en de stemmen van SBN, D66 en SGP-ChristenUnie (6 stemmen) tegen.


    Motie monitoring woningbouw
    SBN diende mede namens Natuurlijk Nieuwkoop, D66 en SGP-ChristenUnie een motie in over monitoring woningbouw. Deze motie werd aangenomen met unanieme stem.


    Motie monitoring inzet sociale woningen en verschillende doelgroepen
    SBN diende de motie ‘monitoring inzet sociale woningen en verschillende doelgroepen’ in. Deze motie werd aangenomen met de stemmen van SBN, VVD, CDA en D66 (14 stemmen) vóór en de stemmen van Natuurlijk Nieuwkoop en SGP-ChristenUnie (4 stemmen) tegen.


    Motie de begroting nieuwe stijl verder brengen op kwaliteit en proces
    De VVD diende mede namens het CDA een motie in over kwaliteit en proces begroting nieuwe stijl. Deze motie werd aangenomen met unanieme stem.

  18. 14

    B&W stelt de raad voor de begrotingswijziging 2024-2 vast te stellen, waarmee de financiële gevolgen van de septembercirculaire 2023 voor de jaren 2024 tot en met 2027 worden verwerkt.


    Samenvatting: Gemeenten ontvangen op drie tijdstippen informatie over de gemeentefondsuitkeringen; in mei op basis van de Voorjaarsnota, in september op basis van de Miljoenennota en in december, ter afronding van het lopende jaar, op basis van de Najaarsnota. De budgettaire effecten voor de gemeente Nieuwkoop die voortvloeien uit de septembercirculaire 2023 worden aan de raad toegelicht.


    NB: Voor de Septembercirculaire 2023 Gemeentefonds klik hier.

    Besluit

    Ongewijzigd vastgesteld.
    1 motie is verworpen

    Natuurlijk Nieuwkoop diende mede namens SBN een motie in om de mei- en septembercirculaire direct op te nemen in de kadernota en begroting. Deze motie werd verworpen met de stemmen van SBN, Natuurlijk Nieuwkoop en raadslid Aat van Putten (VVD) (7 stemmen) vóór en die van VVD, CDA, D66 en SGP-ChristenUnie (11 stemmen) tegen.

  19. 15

    Voorgesteld wordt René Carlier als lid van de klankbordgroep Rekenkamer te benoemen en Bas Oostwouder aan te wijzen als plaatsvervangend lid van het algemeen Bestuur van Holland Rijnland.

    Besluit

    Ongewijzigd vastgesteld.

  20. 16

    Op grond van artikel 60 van het reglement van orde kunnen raadsleden gebruik maken van het vragen-half-uur als zij dit 24 uur van te voren hebben aangekondigd.

  21. 17

    Op grond van artikel 10 van het reglement van orde kunnen portefeuillehouders mededelingen aan de raad doen tijdens deze vergadering.