- Locatie
Online via Teams
- Voorzitter
- Robbert-Jan van Duijn
Agendapunten
-
1Opening
-
2Vaststellen agenda (2020-095)
-
3
Op grond van artikel 41 van het Reglement van Orde kunnen inwoners en belanghebbenden inspreken gedurende maximaal vijf minuten (in totaal maximaal een half uur); dit kan alleen als er door deze persoon niet in een eerdere vergadering over dit onderwerp is ingesproken. Aanmelden kan tot 8 uur voor de vergadering bij de griffie via 0172-521308 of griffier@nieuwkoop.nl.
-
4
De besluitenlijst van de besluitvormende raadsvergadering van 12 november 2020.
Bijlagen
-
5
Op grond van artikel 44 van het reglement van orde kan de griffie tot 48 uur voor de vergadering de lijst aanvullen.
Het afhandelingsadvies van brief 589 van inwoners over 'uiting van ontevredenheid over behandeling initiatief en reactie brief burgemeester' gewijzigd op verzoek van Natuurlijk Nieuwkoop van 'E, eventueel zelf reageren' naar 'E, bespreken met fractievertegenwoordigers/begeleidingscommissie'
Het afhandelingsadvies van brief 578 van Raad van State over 'toezending stukken beroep bestemmingsplan' op verzoek van VVD gewijzigd van B (aan B&W ter afhandeling) in ‘B, raad informeren’ (aan B&W ter afhandeling en de raad te informeren (afschrift aan de raad te sturen)).
Bijlagen
-
6
De gemeenteraad wordt verzocht op grond van artikel 25 van de Gemeentewet de geheimhouding te bekrachtigen van de geheime stukken (zie concept raadsbesluit).
Bijlagen
-
6.AHAMERSTUKKEN
-
7
B&W stelt de raad voor om o.a. de volgende verordeningen en tarieven voor 2021 vast te stellen: (on)roerend zaak belasting, rioolheffing, afvalstoffenheffing, precariobelasting, begraafplaatsrechten, leges, forensenbelasting, marktgelden, standplaatsrechten.
Samenvatting: Om uitvoering te geven aan de begroting 2021-2024, worden de belastingverordeningen 2021 ter vaststelling aan de gemeenteraad aangeboden. In de opgenomen tarieven zijn de financiële uitgangspunten op belastinggebied uit de begroting verwerkt. Daarnaast zijn de verordeningen deels inhoudelijk geactualiseerd aan de hand van de modellen van de VNG.
Bijlagen
Besluit
Ongewijzigd vastgesteld.
-
8
B&W stelt de raad voor het normenkader vast te stellen.
Samenvatting: Om vast te stellen welke externe en interne wet- en regelgeving moet worden betrokken bij de uitvoering van de rechtmatigheidscontrole als onderdeel van de accountantscontrole, wordt jaarlijks het zogenaamde Normenkader vastgesteld door de gemeenteraad. Met het vaststellen van het Normenkader geeft de gemeenteraad het kader aan waarbinnen de controle op de rechtmatigheid door de gemeentelijke accountant plaatsvindt.
Bijlagen
Besluit
Ongewijzigd vastgesteld.
-
9
B&W stelt o.a. voor om het beheerplan vast te stellen en in te stemmen met de investeringen voor de planperiode 2021 t/m 2025.
Samenvatting: De gemeente Nieuwkoop heeft ruim 300 civiele kunstwerken in haar beheer. Onder civiele kunstwerken vallen doorgaans constructies gelegen in de infrastructuur van wegen, water, spoorbanen of waterkeringen. Voorbeelden zijn (beweegbare)bruggen, duikers, viaducten of een aquaduct. Om het beheer in goede banen te leiden worden beheerplannen opgesteld die eens per 5 jaar worden geactualiseerd. Met dit voorstel wordt u een nieuw beleids- en beheerplan Kunstwerken voor de periode 2021 t/m 2025 aangeboden. Dit plan geeft inzicht in de maatregelen die nodig zijn om te voldoen aan de wettelijke verplichtingen op het gebied van veiligheid, waarborging functionaliteit en om de civiele kunstwerken in de gemeente duurzaam in stand te houden. Op basis hiervan is in het beheerplan een onderhoudsstrategie opgenomen, die is vertaald naar het beheer en onderhoud voor de komende periode en de voor de planperiode benodigde financiële middelen.
Bijlagen
Besluit
Ongewijzigd vastgesteld.
-
10
B&W stelt de raad voor het strategisch kader communicatie, participatie en dienstverlening 2020 vast te stellen.
Samenvatting: Communicatie, participatie en dienstverlening zijn voor iedere overheid en zeker voor gemeenten belangrijk. Het nu aangeboden strategisch kader communicatie, participatie en dienstverlening 2020 is een herijking van de door de raad in 2015 vastgestelde nota “Naar toekomstbestendige dienstverlening Nieuwkoop (2)”, waarin de doorontwikkeling van de dienstverlening is opgenomen via het click-call-face principe.
Bijlagen
Besluit
Ongewijzigd vastgesteld.
Stemverklaring VVD: Te vaag en abstract. Maar met de twee toezeggingen uit MR (hiervoor al genoemd) kan VVD instemmen. -
11
B&W stelt de raad voor om in te stemmen met de Startnotitie herontwikkeling Vlinderlocatie Ter Aar.
Samenvatting: Deze Startnotitie vormt een eerste aanzet voor de herontwikkeling van de Vlinderlocatie. Het herontwikkelen van deze locatie draagt bij aan het creëren van een nieuwe entree en het versterken van de centrumfunctie en uitstraling van het dorp Ter Aar. De Startnotitie dient als kaderstellend document voor de marktconsultatie van het Centrumplan Ter Aar.
Bijlagen
Besluit
Ongewijzigd vastgesteld.
Stemverklaring D66.Stemverklaring Annette Pietersen (D66): De herontwikkeling Vlinder en Centrumplan Ter Aar hangen samen, maar worden nu afzonderlijk aan raad voorgelegd. D66 verzoekt B&W in toekomst gezamenlijk aan de raad te bieden.
-
12
B&W stelt de raad voor om:
- het bestemmingsplan “Partiële herziening bestemmingsplan Voorwegzone, Voorweg 64A” (NL.IMRO.0569.bpNOWVvoorweg64a-on01) ongewijzigd vast te stellen.
- Het college van burgemeester en wethouders te machtigen voor afhandeling van de bestemmingsplanprocedure na vaststelling
Samenvatting: In 2018 is het bestemmingsplan Voorwegzone vastgesteld. Onderdeel van dit plan is het perceel Voorweg 64A, waar nu nog Bloemenhuis Pietersen gevestigd is. Dit bedrijf zal in de toekomst geheel gesaneerd worden. Op de bedrijfslocatie zijn in totaal 6 woningen gepland (waarvan 1 de bestaande bedrijfswoning is).
Nu de kavel daadwerkelijk in ontwikkeling genomen wordt blijkt de in het bestemmingsplan opgenomen verkaveling naar de huidige inzichten niet optimaal. De initiatiefnemer heeft daarom verzocht om de vorm van het bouwblok en de situering van de watergangen aan te passen.Bijlagen
Besluit
Ongewijzigd vastgesteld.
-
13
B&W stelt de raad o.a. voor om in te stemmen met het voorstel tot wijziging van de Gemeenschappelijke Regeling Regionale Dienst Openbare Gezondheidszorg Hollands Midden tot een collegeregeling, conform de bijgevoegde wijziging van de Gemeenschappelijke Regeling Regionale Dienst Openbare Gezondheidszorg Hollands Midden (bijlage 1).
Samenvatting: De RDOG HM voert voor de achttien gemeenten in Hollands Midden taken uit op het gebied van gezondheid, preventie, jeugdgezondheidszorg en het voorkomen van huiselijk geweld en kindermishandeling. De Gemeenschappelijke Regeling (GR) moet geactualiseerd worden om weer volledig aan te sluiten op wetgeving en tussentijds toegevoegde taken. Dit betekent dat wordt voorgesteld de GR te wijzigen van een regeling van raden en colleges naar een regeling van colleges. De taken uit de Wet publieke gezondheid die nog zijn belegd in de GR als raadstaken zijn in het kader van de dualisering reeds in 2015 overgegaan naar het college en behoren allen tot de bevoegdheid van het college. Op dit moment wordt de GR al uitgevoerd als een regeling van colleges. Deze wijziging betekent dan ook geen verandering in de werkwijze van de raad.
Bijlagen
Besluit
Ongewijzigd vastgesteld.
-
13.ADISCUSSIESTUKKEN
-
14
B&W stelt de raad voor om:
- Het bestemmingsplan ‘Oostkanaalweg 5, Nieuwveen’ (NL.IMRO.0569.bpNWVostkanalweg5-va01) gewijzigd vast te stellen. En daarmee:
a. De aangepaste verbeelding (met kenmerk 99.443, gedateerd december 2020) behorende tot het bestemmingsplan ‘Oostkanaalweg 5, Nieuwveen’ vast te stellen, waarbij de positie van de woning binnen het bestemmingsvlak is verschoven om een grotere afstand tot het nabijgelegen sierteeltbedrijf te creëren. Tevens is de positionering van de aanduidingen ‘maximum aantal wooneenheden’ en ‘bijgebouwen’ aangepast op de verbeelding, waarbij eveneens een nieuwe aanduiding ‘specifieke vorm van groen – groene windhaag’ is opgenomen ten aanzien van het realiseren en in stand houden van een groene windhaag.
b. De aangepaste planregels behorende tot het bestemmingsplan ‘Oostkanaalweg 5, Nieuwveen’ vast te stellen, waarbij aan de woondoeleinden een voorwaardelijke verplichting is gekoppeld om een groene windhaag van minimaal 3m hoog te realiseren en in stand te houden.
c. De toelichting behorende tot het bestemmingsplan ‘Oostkanaalweg 5, Nieuwveen’ vast te stellen, op voorwaarde dat het verhard aantal vierkante meters wordt opgenomen in de toelichting waarbij geconcludeerd wordt of al dan niet sprake is van een afname van verharding. - In te stemmen met de nota van beantwoording van zienswijzen.
- Het college van burgemeester en wethouders te machtigen voor afhandeling van de bestemmingsplanprocedure na vaststelling.
Samenvatting: Met het voorliggende bestemmingsplan ‘Oostkanaalweg 5, Nieuwveen’ wordt aan initiatiefnemer de planologische mogelijkheid geboden om aan de Oostkanaalweg 5-7 te Nieuwveen in de gemeente Nieuwkoop een derde compensatiewoning in het kader van het principe van ‘Ruimte voor Ruimte’ te realiseren. Hiervoor is het noodzakelijk dat de bestemming ‘Agrarisch’ wordt omgezet in een reguliere woonbestemming. Initiatiefnemer brengt ter compensatie 5.000 glasrechten in, afkomstig van de locaties Nieuwveens Jaagpad 121 en Oude Nieuwveenseweg 50. Het aan kunnen tonen van 5.000 glasrechten betekent dat sprake is van voldoende ruimtelijke kwaliteitswinst.
Het voorliggende bestemmingsplan ‘Oostkanaalweg 5’ voorziet, naast het planologisch mogelijk maken van een nieuwe compensatiewoning, eveneens in het wegbestemmen van de glastuinbouwbestemming op de locatie Nieuwveens Jaagpad 121.
Bijlagen
Besluit
Ongewijzigd vastgesteld.
- Het bestemmingsplan ‘Oostkanaalweg 5, Nieuwveen’ (NL.IMRO.0569.bpNWVostkanalweg5-va01) gewijzigd vast te stellen. En daarmee:
-
15
B&W stelt de raad o.a. voor:
- in te stemmen met de ‘Nota van beantwoording van zienswijzen Paradijsweg Westzijde, eerste fase’;
- Het bestemmingsplan ‘Paradijsweg Westzijde eerste fase’ gewijzigd vast te stellen met inachtneming van de voorgestelde aanpassing waarin een flexibliteitsbepaling wordt opgenomen die als volgt luidt: ‘Het college van Burgemeester en wethouders is bevoegd om af te wijken van de planregels om een andere inrichting van een perceel toe te staan, zolang de in het inrichtingsplan beschreven natuur- en recreatieve waarden op een gelijkwaardige manier behaald worden;
- Het bestemmingsplan ‘Paradijsweg Westzijde eerste fase’ gewijzigd vast te stellen in die zin dat het perceel Paradijsweg 4 (Paradijsvogelbloem) de bestemming “Maatschappelijk” krijgt, conform het inrichtingsplan behorende bij dit perceel, en dit inrichtingsplan als bijlage bij de regels te voegen;
Samenvatting: Om te komen tot de transitie van glastuinbouw en open teelt heeft het ontwerp-bestemmingsplan “Paradijsweg Westzijde eerste fase” als ontwerp ter inzage gelegen. Hiertegen zijn diverse zienswijzen ingediend. die worden beantwoord in bijgevoegde ‘Nota Zienswijzen, bestemmingsplan ‘Paradijsweg Westzijde, eerste fase’. Op grond van enkele zienswijzen wordt voorgesteld om het bestemmingsplan met twee aanpassingen gewijzigd vast te stellen. Zo wordt voorgesteld een afwijkingsmogelijkheid voor het college op te nemen om te kunnen afwijken van de vastgelegde inrichtingsplannen voor zover de natuurontwikkeling en recreatievoorzieningen op vergelijkbare wijze worden uitgevoerd, en om het inrichtingsplan van de Paradijsvogelbloem in te bestemmen.
Bijlagen
Besluit
Voorstel ongewijzigd vastgesteld.
SGP-CU dient mede namens SBN, CDA, VVD en NN een motie ‘verkeersveiligheid Paradijsweg’. Motie is aangenomen met unanieme stem.
-
16
B&W stelt de raad o.a. voor:
- het gemeentelijke verkeers- en vervoersplan 2020 vast te stellen en akkoord te gaan met de voorgestelde prioritering van maatregelen om een verkeersveilig, leefbaar en duurzaam wegennet te creëren;
- De Reserve ‘Verbetering Fietsverbindingen’’ (€ 1.417.000,-) te herbestemmen als Reserve “GVVP”;
- Aan deze Reserve “GVVP’ ten laste van de algemene reserve € 3.583.000 miljoen toe te voegen voor het uitvoeren van het maatregelenpakket in de aankomende jaren;
- In 2021 aan de Reserve GVVP een bedrag van € 600.000 te onttrekken voor de dekking van de in 2021 uit te voeren maatregelen uit het GVVP.
Samenvatting: Het college hecht veel belang aan een leefbare en verkeersveilige gemeente. Het streven naar een goed netwerk voor verkeer en vervoer maakt daar onderdeel vanuit. Door het opstellen van een gemeentelijk verkeers- en vervoersplan (GVVP) wordt de langetermijnvisie van de gemeente vastgelegd. In de visie wordt een beeld geschetst van de gewenste infrastructuur voor alle vervoersmodaliteiten met aandacht voor verkeersveiligheid, leefbaarheid en duurzaamheid. Een belangrijk onderdeel van het GVVP is het maatregelenpakket. Het maatregelenpakket zal de leidraad zijn voor de investeringen die de aankomende jaren de verkeerskundige knelpunten moeten gaan oplossen. Dit wordt ook mee te nemen in het kader van meekoppelkansen bij (toekomstige) woningbouw ontwikkelingen en (civieltechnische) projecten. Hiermee wordt ingezet op de verandering van verkeersmodaliteiten en het vergroten van de leefbaarheid in de kernen.
Bijlagen
Besluit
Voorstel ongewijzigd vastgesteld met de stemmen van de VVD tegen.
1 amendement verworpen, 3 moties aangenomen en 2 moties verworpen- Het amendement 6 ton wordt verworpen met de stemmen van Leo Visser en de VVD voor.
- Motie snelheid Ringdijk wordt verworpen met de stemmen van VVD en SGP CU voor.
- Motie snelheid Prolkade wordt verworpen met de stemmen van VVD, D66 en SGP CU voor.
- Gewijzigde motie Verbinding N231 - N201 wordt aangenomen met unanieme stem.
- Motie Veilige zebrapaden wordt aangenomen met unanieme stem.
- Motie centrale wegen dorpskernen wordt aangenomen met unanieme stem.
-
17
B&W stelt de raad voor:
- De integrale visie laadinfrastructuur gemeente nieuwkoop 2020 vast te stellen. De visie omvat de volgende kernpunten;
- De gemeente geeft de markt door middel van besluitvorming en het beschikbaar stellen van openbare ruimte de mogelijkheid om laadpalen te realiseren
- De plankaart laadinfrastructuur vormt het uitgangspunt om locaties te bepalen voor laadpalen, afwijken op de plankaart is mogelijk vanwege maatwerk vanuit participatie.
- Hoge parkeerdruk in een wijk is geen aanleiding om geen laadinfrastructuur te plaatsen.
- De ‘Ladder van laden’ als uitgangspunt te gebruiken voor het plaatsingsbeleid
- Het plaatsingsbeleid ter kennisgeving aan te nemen. In het plaatsingsbeleid wordt beschreven wanneer inwoners in aanmerking komen voor een laadpaal en welke eisen worden gesteld aan een locatie voor een laadpaal.
Samenvatting: In het Regeerakkoord 2017 ‘vertrouwen in de toekomst’ is de ambitie opgenomen dat uiterlijk in 2030 alle nieuwe auto’s emissieloos zijn. Om deze opgave te verwezenlijken is de Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL) als bijlage bij het Klimaatakkoord toegevoegd. Een groot deel van de afspraken uit de NAL moeten op regionaal en gemeentelijk niveau worden uitgevoerd. Een integrale, gemeentelijke visie op laadinfrastructuur is een verplichting voortvloeiend uit het Klimaatakkoord en de Nationale Agenda Laadinfrastructuur. De gemeenteraad stelt de visie vast. Het plaatsingsbeleid, welke door het college is vastgesteld en voortvloeit uit de visie, wordt ter kennisgeving met de gemeenteraad gedeeld. .
Bijlagen
Besluit
Voorstel ongewijzigd vastgesteld.
Motie onbeperkt laden wordt verworpen met de stemmen van D66 en SGP CU voor.
Stemverklaring VVD.Stemverklaring VVD: Ze stemmen voor, want ze stemmen in met deze investering. Maar houden wel een vinger aan de pols. Als t.z.t. niet tijdig een evaluatie aan raad wordt aangeboden, dan stelt VVD hier schriftelijke vragen over.
-
18
B&W stelt de raad voor:
- De Verordening Woonfonds Nieuwkoop 2020 vast te stellen zoals voorgesteld in bijlage 2.
- De voeding en verwachte besteding van de Voorziening Woonfonds in lijn met voorliggend raadsvoorstel aan te passen:
a. Voeding: op basis van het in het integrale woningbouwprogramma vastgestelde percentage.
b. Verwachte besteding: niet langer 50% van de inkomsten reserveren voor de SVn starterslening. - Een bedrag van € 480.000,- aan te wenden ter financiering van startersleningen en dit te storten op de gemeenterekening bij SVn.
- De geactualiseerde Structuurvisie deel 2 vast te stellen zoals voorgesteld in bijlage 5.
Samenvatting: Op basis van (wettelijke) ontwikkelingen, ervaringen en nieuwe inzichten vraagt het Woonfonds om een actualisatie. Hieronder de belangrijkste voorgestelde wijzigingen:
- Percentage sociale woningbouw. Van 30% naar 35% in overeenkomst met het integrale woningbouwprogramma Nieuwkoop.
- Prijsgrens goedkope koop. Van maximaal € 160.000 naar maximaal € 200.000.
- Bovengrens projecten waarbij afkoop is toegestaan. Bij projecten vanaf 12 woningen geen storting in Woonfonds mogelijk
- Stortingen. Tekort sociale woningbouw * (grondwaarde niet-sociaal – grondwaarde sociaal). Veranderingen (1) Berekening over de grondwaarde i.p.v. de V.O.N.-prijs van de niet-sociale woningen. (2) We nemen niet een percentage van de grondwaarde, maar berekenen een vaste storting per niet-sociale woning die volgens het aandeel sociaal wel sociaal had moeten zijn. (3) Uitzondering bij herontwikkeling (denk aan transformatie of woningsplitsing): er wordt een vast bedrag gehanteerd van € 37.500,- per woning in het tekort sociale woningbouw.
- Bijdragen. Een bijdrage wordt verleend voor elke sociale huurwoning of koopwoning die gerealiseerd wordt boven het in het woningbouwprogramma vastgestelde percentage. (1) Sociale huur ≤ huurprijsgrens € 37.500,- per woning (2) Koopwoning ≤ € 200.000 v.o.n. € 20.000,- per woning. Voorwaarden: (1) Grond mag niet van de gemeente verworven zijn. (2) Ontwikkelaar moet tekort aantonen. Vervolgens toetst gemeente op basis van uitgangspunten gemeentelijke grondexploitaties. Gemeente beslist over bijdrage.
- Overige: (1) Wijzigen Structuurvisie deel 2, vanwege de wijziging aandeel sociale woningbouw van 30% --> 35% (uit het woningbouwprogramma) en het berekenen van de storting/bijdrage op basis van de grondprijs, i.p.v. de vrij op naamprijs. (2) Motie starterslening: Voorstel om een bedrag ter grootte van de helft van de huidige stand van het Woonfonds te storten op de gemeenterekening bij het SVn. Het bedrag in het Woonfonds blijft in tact.
Bijlagen
Besluit
Voorstel gewijzigd door twee amendementen vastgesteld met de stemmen van VVD, D66 en SGP CU tegen.
Het amendement maximering bijdrage wordt aangenomen met unanieme stem.
Het amendement verbetering verordening wordt aangenomen met de stemmen van VVD tegen. -
19
B&W stelt de raad voor in te stemmen met deze nota en twee begrotingswijzigingen vast te stellen.
Samenvatting: De Decembernota 2020 is de laatste begrotingswijziging van het jaar. De begroting wordt bijgesteld met het oog op het voorkomen van begrotingsonrechtmatigheid en het overhevelen van incidentele (ongebruikte) budgetten. Ook worden de gevolgen van de Mei- en Septembercirculaire 2020 meerjarig verwerkt.
Bijlagen
Besluit
Ongewijzigd vastgesteld.
Stemverklaring VVDStemverklaring Tom de Kleer (VVD): Niet enthousiast dat Decembernota in plaats is gekomen van Najaarsnota. Interessant experiment. Kijk uit naar evaluatie, waarbij VVD oproept dat alle fracties aanwezig zijn.
-
20
B&W stelt de raad voor om de Vastgoednota d.d. 27-10-2020 en specifiek de erin opgenomen beleidskaders vast te stellen conform bijlage:
- de gemeente heeft geen actieve eigenaarsrol in vastgoed tenzij dit noodzakelijk is voor het bereiken van maatschappelijke of publieke doelstellingen, indien dit niet op een andere wijze geregeld kan worden;
- de gemeente besluit vanuit (strategische) beleidsoverwegingen over aan- en verkoop van vastgoed en voert tactisch portefeuillebeleid voor het gemeentelijk vastgoed. Vastgoedbezit wordt tactisch ingezet voor alle functies en er wordt gezocht naar een optimale match tussen vraag en aanbod. Er wordt gestuurd op bezettingsgraad en voorkoming van leegstand en overaanbod. Er wordt gezocht naar dwarsverbanden tussen veelzijdige gebruikers en er wordt nadrukkelijk aangesloten bij partners binnen de gemeente. Vastgoed wordt verkocht als het de realisatie van beleidsdoelstellingen niet meer dient;
- de gemeente voert een efficiënt gebouwenbeheer. Bestaande gebouwen worden zo goed mogelijk benut;
- de gemeente hanteert voor al haar maatschappelijk vastgoed een maatschappelijke huur. Voor het commercieel vastgoed brengt de gemeente een marktconforme huur in rekening.
Samenvatting: Met deze Vastgoednota stelt het college de raad voor kaders vast te stellen die duidelijkheid scheppen over de organisatie rondom het gemeentelijk vastgoed, richting geven aan het vastgoedbeleid, en houvast bieden bij het maken van keuzes hierin en de uitvoering hiervan. De nota legt ook een koppeling tussen de doelstellingen van het vastgoedbeleid en de doelstellingen van de beleidsinhoudelijke programma’s.
Bijlagen
Besluit
Ongewijzigd vastgesteld met de stemmen van VVD tegen.
Stemverklaring VVD.
Toezegging wethouder.Stemverklaring VVD: Op zichzelf niets mis met de nota, ware het niet dat het te abstract en incompleet is. Daarom stemt VVD tegen.
Wethouder Van Duin zegt toe dat er naast een ‘lijst a’ met daarop vastgoed in eigendom van de gemeente ook een ‘lijst b’ zal worden opgesteld met daarop vastgoed met maatschappelijke waarde waar gemeente op dit moment (nog) geen juridisch eigenaar is.
-
21
Dit raadsvoorstel staat rechtstreeks op deze agenda en is dus niet eerder meningsvormend besproken. Zienswijzen moeten uiterlijk 22 januari 2021 kenbaar gemaakt worden,
B&W stelt de raad o.a. voor geen zienswijze op deze begroting in te dienen en de financiële consequenties te verwerken in de voorjaarsnota 2021.
Samenvatting: De SVHW voert voor de gemeente Nieuwkoop de belastingheffing uit. Het dagelijks bestuur heeft een begrotingswijziging voorgesteld. De begrotingswijzing bevat kosten i.v.m. Covid-19 en de kosten ten gevolgen van de cao wijziging. De deelnemende gemeenten kunnen tot 22 januari 2021 hun zienswijzen kenbaar maken met betrekking tot de begrotingswijziging 2021 van SVHW. Wij stellen u voor geen zienswijze in te dienen.
Bijlagen
Besluit
Ongewijzigd vastgesteld.
-
22
Dit raadsvoorstel staat rechtstreeks op deze agenda en is dus niet eerder meningsvormend besproken. VRHM staat voor Veiligheidsregio Hollands Midden.
B&W stelt de raad o.a. voor geen wensen of bedenkingen in te brengen.
Samenvatting: Sinds 13 maart jl. worden de coronamaatregelen van het kabinet, via een aanwijzing van de minister van VWS, omgezet in regionale noodverordeningen. Gelet op de duur van de crisis, de onwenselijkheid om voor langere tijd het instrument noodverordening in te zetten en om een meer democratische borging van de ingrijpende maatregelen te realiseren, is de Tijdelijke wet maatregelen Covid-19 (Twm) opgesteld. In het Regionaal toepassingskader Tijdelijke wet maatregelen Covid-19 (Rtwm) wordt een voorstel gedaan hoe binnen de VRHM de samenwerking binnen de VRHM wordt voorgezet. De gemeenteraden worden verzocht hierop wensen en bedenkingen in te dienen. De planning is om de wensen-en-bedenkingen procedure met de gemeenteraad af te ronden voor de kerstvakantie (RBT van 15 december 2020).
Bijlagen
Besluit
Ongewijzigd vastgesteld.
-
23
Dit raadsvoorstel staat rechtstreeks op deze agenda en is dus niet eerder meningsvormend besproken.
Voorgesteld wordt om Natascha van Engeldorp Gastelaars als fractieassistent voor Natuurlijk Nieuwkoop, Romy van Dijk als fractieassistent voor het CDA en Dyanne Metzelaar als fractieassistent voor SBN te benoemen.
Samenvatting: Een fractieassistent is een persoon, niet zijnde een raadslid, die is aangewezen door de fractie om haar bij te staan bij het verrichten van haar werk ten behoeve van de raad. Fractieassistenten hebben dezelfde rechten en plichten als raadsleden met uitzondering van het nemen van raadsbesluiten.
Bijlagen
Besluit
Ongewijzigd vastgesteld.
-
24
Dit raadsvoorstel staat rechtstreeks op deze agenda en is dus niet eerder meningsvormend besproken.
Voorgesteld wordt om Bianca Verhage als voorzitter van oriënterende bijeenkomsten en meningsvormende raden te benoemen.
Samenvatting: Het komt regelmatig voor dat er geen voorzitter beschikbaar is voor bepaalde bijeenkomsten van de gemeenteraad. SBN stelt voor om raadslid Bianca Verhage als voorzitter voor meningsvormende raden (MR) en oriënterende bijeenkomsten (OB) te benoemen.
Bijlagen
Besluit
Ongewijzigd vastgesteld.
-
25
Op grond van artikel 60 van het reglement van orde kunnen raadsleden gebruik maken van het vragen-half-uur als zij dit 24 uur van te voren hebben aangekondigd.
-
26
Op grond van artikel 10 van het reglement van orde kunnen portefeuillehouders mededelingen aan de raad doen tijdens deze vergadering.
-
27
Bijlagen
-
27.A
Bijlagen