Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Meningsvormende raad I

donderdag 20 juni 2024

20:00 - 23:00
Locatie

Raadszaal Nieuwveen

Voorzitter
Marijke van Dam

Agendapunten

  1. 1

    Spreekrecht inwoners en belanghebbenden:

    • Op grond van art. 67 van het reglement van orde kunnen inwoners en belanghebbenden gebruik maken van het spreekrecht, gedurende maximaal vijf minuten (in totaal maximaal een half uur). Inspraak is niet geagendeerd als apart agendapunt, per agendapunt wordt de mogelijkheid geboden.
    • Aanmelden kan tot 8 uur voor de vergadering bij de griffie (0172-521308 of griffier@nieuwkoop.nl).
      Tip: Meest voor de hand liggende moment om in te spreken is bij de oriënterende raad die een week voor deze meningsvormende raad wordt gehouden. Dan heeft u waarschijnlijk de meeste invloed.
  2. 2

    Raadslid René Carlier zal verzoeken om eerst blok 4 (programma 4, 5 & 6) te behandelen; althans eerst de door VVD en Natuurlijk Nieuwkoop ingebrachte discussiepunten over OZB.

  3. 3

    Jaarstukken 2023
    Met de jaarstukken (jaarrekening en jaarverslag) legt het college van B&W verantwoording af aan de gemeenteraad over wat zij hebben gedaan en hoeveel geld ze hebben uitgegeven in 2023. Ook de accountant beoordeelt de jaarstukken; hiervan stelt hij een rapport op dat wordt later aangeboden aan de raad. 
    Kadernota 2025-2028
    De Kadernota is een belangrijk document, omdat de raad hiermee de beleidsmatige en financiële kaders vaststelt voor de komende begrotingsperiode 2025-2028. Het is een moment van integrale afweging tussen wensen en ambities van de gemeente in relatie tot de beschikbare financiële middelen. Met het vaststellen van de kadernota 2025 wordt duidelijk of er sprake is van structurele tekorten. Gemeenten worden gekort op het gemeentefonds en ook voor Nieuwkoop betekent dit dat er moeilijke keuzes gemaakt moeten worden. Gemeenten krijgen geld van de Rijksoverheid uit het gemeentefonds. Hiermee betalen zij een deel van hun uitgaven. Gemeenten bepalen zelf waar ze dit geld aan uitgeven. De verwachting is dat in 2026 de bijdrage uit het Gemeentefonds lager wordt waardoor de gemeente scherpe keuzes moeten maken over uitgaven en lokale inkomsten.

  4. 3.A

    Vooraf aangeleverde discussiepunten (indeling per programma onder voorbehoud):

    • Recreatieparken (SBN)
      [Griffie: Zie bijgevoegde brief 234 hierover]
    • Kansen voor verbetering OV op korte termijn (0-5 jaar) en ambities OV op lange termijn (D66)
    • Onderzoek 3e veilige fietsoversteek Nieuwkoop, doorgaan met onderzoek naar fietstunnel of fly-over? (D66)
    • Derde tunnel N231 - onderzoek (Natuurlijk Nieuwkoop)
    • Begeleiding omzetten recreatieparken (Natuurlijk Nieuwkoop)
    • Uitstellen nieuwbouw Steupel - zonnepanelen (Natuurlijk Nieuwkoop)
    • Schiphol - belangenbehartiging - communicatie inwoners (Natuurlijk Nieuwkoop)
    • Omgevingsloket - sluiten balie (Natuurlijk Nieuwkoop)
    • Duurzaamheidsprogramma na 2027 (Natuurlijk Nieuwkoop)
    • Impact van de keuze nieuwe zwembad - zie bijlage voor discussiepunt (SGP-CU)
  5. 3.B

    Vooraf aangeleverd discussiepunt (indeling per programma onder voorbehoud):

    • Onderzoek zwemlocatie Noorden (SBN en Natuurlijk Nieuwkoop)
    • PFAS, kleine subsidie grond/fruit/groente? (D66)
    • Klepelen van bermen, onomkeerbare negatieve gevolgen tegen gaan? (D66)
    • Maaien en afruimen ipv klepelen (Natuurlijk Nieuwkoop)
    • Prijsontwikkelingen vaarvergunningen, link met veenbonken (D66)
  6. 3.C

    Vooraf aangeleverde discussiepunten (indeling per programma onder voorbehoud):

    • Regio taxi - effect versoberen individuele vervoersregelingen (Natuurlijk Nieuwkoop)
  7. 3.D

    Vooraf aangeleverde discussiepunten (indeling per programma onder voorbehoud):

    • Flexwerken (SBN)
    • Nieuwkoop Nieuws (SBN)
    • Kleine voorzieningen personeel & versoberen maaltijden personeel EN bestuur (SBN)
    • Wensenlijst niet begroot (SBN)
    • Pakket maatregelen waar alle partijen het over eens zijn (SBN)
    • Digitale veiligheid - Rapportage cybersecurity dreigingen, Multi-factor authentication & Classificatie documenten (D66)
    • Verhoging OZB halveren (tot 250.000 Euro, voorstel is 500.000 Euro (VVD)
    • Verhoging OZB (Natuurlijk Nieuwkoop)
    • Verhoging OZB - bezuinigingsalternatieven aangeleverd - < i>zie bijlage< /i> (SGP-CU)
  8. 4

    B&W stelt de raad voor (1) Geen gebruik te maken van de mogelijkheid om een zienswijze in te dienen (2) In te stemmen met de brief van het college van burgemeester en wethouders aan het bestuur van de Veiligheidsregio.
    Samenvatting: Op 1 juli is de Wet gemeenschappelijke regelingen (hierna: Wgr) gewijzigd. De wijziging heeft als doel de democratische legitimatie van gemeenschappelijke regelingen en de kader stellende en controlerende rol van de gemeenteraden en Provinciale Staten in relatie tot gemeenschappelijke regelingen te versterken. Een aantal van deze wijzigingen is op 1 juli 2022 direct in werking getreden, maar een ander deel moet binnen twee jaar na inwerkingtreding verwerkt worden in de GR Veiligheidsregio. Naast de aanpassing van de GR aan de gewijzigde Wgr speelt dat besloten is dat het bureau Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (hierna: GHOR) in 2025  ondergebracht zal gaan worden bij de Veiligheidsregio. Ook dit maakt aanpassing van de GR noodzakelijk.  De ontwerp gewijzigde GR die nu voorligt omvat alle benodigde wijzigingen. Het algemeen bestuur van de Veiligheidsregio heeft op 23 mei 2024 ingestemd met het doorgeleiden van de ontwerpregeling naar de colleges van de deelnemers voor het vragen van zienswijzen aan de gemeenteraden. Het college ziet geen aanleiding voor de raad om zienswijzen in te dienen.

  9. 5

    B&W stelt de raad voor (1) in te stemmen met de ontwerp programmabegroting van de Veiligheidsregio Hollands Midden 2025 en meerjarenraming 2026-2028 en geen zienswijzen in te dienen (2) in te stemmen met bijgevoegde conceptbrief aan de Veiligheidsregio Hollands Midden.
    Samenvatting: De Veiligheidsregio Hollands Midden (VRHM) heeft de ontwerp-programmabegroting 2025 en meerjarenraming 2026-2028 (hierna te noemen: de ontwerp programmabegroting) aangeboden aan de gemeenteraad met de mogelijkheid een zienswijze in te dienen. Wij stellen voor geen zienswijze in te dienen omdat er ten aanzien van de begroting wordt voldaan aan de kadernota 2025 van de VRHM en de financiële kaderstelling voor 2025.

  10. 6

    B&W stelt de raad voor gebruik te maken van de mogelijkheid een zienswijze in te dienen en de reactie kenbaar te maken aan het bestuur van de SO-Zorg volgens de bijgevoegde conceptbrief.
    Samenvatting: Het bestuur van de Gemeenschappelijke Regeling Serviceorganisatie Zorg Holland Rijnland (So-Zorg) vraagt uw raad een zienswijze kenbaar te maken over de conceptbegroting 2025. Het college kan zich vinden in de ingediende conceptbegroting maar stelt de raad voor wel gebruik te maken van de mogelijkheid een zienswijze in te dienen.

  11. 7

    AB- en/of DB-leden kunnen mededelingen doen over de diverse gemeenschappelijke regelingen waaraan de gemeente deelneemt.


    Raads- en collegeleden kunnen vooraf onderwerpen aanmelden om te bespreken waarbij de focus moet liggen op input leveren aan B&W.

  12. 8

    a. Mededelingen
    b. Stand van zaken 'bijzondere projecten' en 'begeleidingsgroepen'
    c. Toezeggingen

  13. 9

    Op grond van artikel 71 van het reglement van orde kunnen vragen aan het college gesteld worden die niet vooraf aangekondigd zijn. Indien de vragen niet direct beantwoord worden dan worden ze binnen 30 dagen schriftelijk door het college beantwoord.


    Samen Beter Nieuwkoop heeft mondelinge vragen aangekondigd over het sluipverkeer door onze gemeente als gevolg van de afsluiting van de A12 en de overlast die dit veroorzaakt. 
    Door tijdstip van de vergadering worden de vragen en de reactie hierop schriftelijk afgedaan (zie hieronder).

  14. 10

    De actielijsten van de meningsvormende raden I en II van 23 mei 2024.