Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Meningsvormende raad I

donderdag 18 januari 2024

20:00 - 22:30
Locatie

Raadszaal Nieuwveen

Voorzitter
Lizet Keijzers

Agendapunten

  1. 1

    Spreekrecht inwoners en belanghebbenden:

    • Op grond van art. 67 van het reglement van orde kunnen inwoners en belanghebbenden gebruik maken van het spreekrecht, gedurende maximaal vijf minuten (in totaal maximaal een half uur). Inspraak is niet geagendeerd als apart agendapunt, per agendapunt wordt de mogelijkheid geboden.
    • Aanmelden kan tot 8 uur voor de vergadering bij de griffie (0172-521308 of griffier@nieuwkoop.nl).
      Tip: Meest voor de hand liggende moment om in te spreken is bij de oriënterende raad die een week voor deze meningsvormende raad wordt gehouden. Dan heeft u waarschijnlijk de meeste invloed.
  2. 1.A

  3. 2

    CDA zal voorstellen om concept agendapunt 5A (optie van motie over niet geagendeerd onderwerp: CPO Vrouwenakker West) bij het vaststellen van de agenda mee te nemen.

  4. 3

    B&W stelt de raad voor om (1) Sporthal De Steupel te behouden en niet te verduurzamen/renoveren en uitsluitend noodzakelijk onderhoud uit te voeren tot minimaal 2033. (2) Bij het ontwerp van het nieuwe zwembad rekening te houden met de koppeling met een nieuwe sporthal in 2033 (of later).


    Samenvatting: In dit raadsvoorstel worden de resultaten van het onderzoek naar sporthal De Steupel gepresenteerd. In het onderzoek zijn drie alternatieven onderzocht; renovatie, nieuwbouw en uitgestelde nieuwbouw. Op basis van dit onderzoek lijkt renovatie geen logische keuze. Nieuwbouw gekoppeld aan het nieuwe zwembad lijkt de meeste voordelen te bieden. Echter vanwege het negatieve financiële meerjarenperspectief wordt voorgesteld de bouw van de nieuwe sporthal met minimaal 10 jaar uit te stellen. Dit is ook mogelijk gezien de huidige goede staat van het gebouw. Daarnaast wordt voorgesteld om bij het ontwerp van het nieuwe zwembad rekening te houden met het op termijn kunnen aanbouwen van een nieuwe sporthal.

  5. 4

    B&W stelt de raad voor de Lokale preventie agenda Sociaal Domein vast te stellen, waarbij de thema's en de doelen kaderstellend en richtinggevend zijn. De acties zijn uitvoering en een middel om de doelen te bereiken.


    Samenvatting: Met de Lokale preventie agenda Sociaal Domein wordt een samenhangend overzicht van beleid en maatregelen geboden op het gebied van preventie. Het doel ervan is het bevorderen van gezondheid en welzijn van inwoners en het waar mogelijk terugdringen van zorgkosten. De preventie agenda is opgesteld naar aanleiding van een voornemen in het collegeprogramma om meer in te zetten op preventie. Het dient daarnaast als plan voor het landelijke Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA). 


    Er is in de afgelopen jaren regelmatig nieuw beleid ontwikkeld op allerlei deelgebieden van het Sociaal Domein. Onder andere een visie sport en bewegen, gezondheidsbeleid, een eenzaamheidsaanpak en een pakket aan maatregelen om de gevolgen van corona te bestrijden. Ook is er in Nieuwkoop een breed aanbod van vrijwilligers, (in)formele activiteiten en welzijnsvoorzieningen. In de preventie agenda maken we een overzicht van wat we doen en gaan doen op het gebied van preventie. We kijken waar we zaken beter op elkaar af kunnen stemmen, aan elkaar verbinden en zien waar we nog kunnen intensiveren of nog wat missen.


    De preventie agenda is ingedeeld in drie thema's; “Licht en laagdrempelig”, “Iedereen doet mee” en “Een leven lang gezond”. Voor deze thema’s hebben we elk een aantal doelen benoemd die we willen bereiken en waarmee de preventie in Nieuwkoop wordt vormgegeven. Voor elk van de doelen zijn acties geformuleerd. De thema's en de doelen vormen het kader voor het preventiebeleid van de komende jaren. Ze haken aan bij de doelen die de VNG en het Ministerie van VWS hebben geformuleerd in het Gezond en Actief Leven Akkoord en zijn in lijn met eerder vastgestelde beleidsstukken of plannen van aanpak. De thema's en de doelen fungeren als houvast om regelmatig de balans op te maken en in de komende jaren nieuwe acties te formuleren.

  6. 5

    B&W stelt de raad voor om in te stemmen met het Regionaal Beleidsplan VRHM 2024-2027.


    Samenvatting: In de Veiligheidsregio Hollands Midden bereiden politie, brandweer, Geneeskundige Hulpverlening Onder Rampomstandigheden (GHOR) en gemeenten zich samen met partners voor op risico's, rampen en crises. De VRHM dient éénmaal per vier jaar een beleidsplan vast te stellen. Voorafgaand aan de vaststelling van het beleidsplan ‘overlegt de burgemeester met de gemeenteraad over het beleidsplan’. De raad stelt het beleidsplan dus niet vast. Het is ook geen officiële zienswijzeprocedure. Het valt meer in de categorie ‘wensen en bedenkingenprocedure’.

  7. 6

    AB- en/of DB-leden kunnen mededelingen doen over de diverse gemeenschappelijke regelingen waaraan de gemeente deelneemt.


    Raads- en collegeleden kunnen vooraf onderwerpen aanmelden om te bespreken waarbij de focus moet liggen op input leveren aan B&W.

  8. 7

    a. Mededelingen
    b. Stand van zaken 'bijzondere projecten' en 'begeleidingsgroepen'
    c. Toezeggingen

  9. 8

    Op grond van artikel 71 van het reglement van orde kunnen vragen aan het college gesteld worden die niet vooraf aangekondigd zijn. Indien de vragen niet direct beantwoord worden dan worden ze binnen 30 dagen schriftelijk door het college beantwoord.

  10. 9