Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Besluitvormende raadsvergadering

donderdag 15 december 2022

20:00 - 22:30
Locatie

Raadszaal Nieuwveen

Voorzitter
Robbert-Jan van Duijn

Agendapunten

  1. 1
    Opening
  2. 2
    Vaststellen agenda (2022-109)
  3. 3

    Op grond van artikel 41 van het Reglement van Orde kunnen inwoners en belanghebbenden inspreken gedurende maximaal vijf minuten (in totaal maximaal een half uur); dit kan alleen als er door deze persoon niet in een eerdere vergadering over dit onderwerp is ingesproken. Aanmelden kan tot 8 uur voor de vergadering bij de griffie via 0172-521308 of griffier@nieuwkoop.nl.

  4. 4

  5. 5

    Op grond van artikel 44 van het reglement van orde kan de griffie tot 48 uur voor de vergadering de lijst aanvullen.

  6. 6

    De gemeenteraad wordt verzocht op grond van artikel 25 van de Gemeentewet de geheimhouding te bekrachtigen van de geheime stukken (zie concept raadsbesluit).

  7. 6.A
    HAMERSTUKKEN
  8. 7

    B&W stelt de raad voor om de Verordening op de heffing en de invordering van een BIZ-bijdrage en op de subsidie voor de Bedrijveninvesteringszone Reghthuysplein e.o. vast te stellen voor een periode 2023-2027; conform bijgaande gewaarmerkte bijlage.


    Samenvatting: De gemeente Nieuwkoop kent een BIZ Verordening Reghthuysplein e.o. De huidige verordening heeft een looptijd van 5 jaar en een einddatum op 31 december 2022. Zowel gemeente als de ondernemers in het geografisch BIZ gebied geven aan een nieuwe termijn van 5 jaar overeen te willen komen. Hiervoor is vaststelling van een nieuwe BIZ Verordening 2023-2027 noodzakelijk. Aan de wettelijke verplichting van een draagvlakmeting onder de betrokken ondernemers is voldaan met een ruim voldoende positieve stem uitslag.

    Besluit

    Ongewijzigd vastgesteld.

  9. 8

    B&W stelt de raad voor om dit beheerplan vast te stellen.


    Samenvatting: Buitenrecreatie is een van de “Unique Selling Points“ van de gemeente Nieuwkoop. Een goed netwerk van recreatieve routes (wandel-, fiets- en vaarroutes) en goed onderhouden recreatieve voorzieningen (aanlegplaatsen, steigers, etc.) en vaarwegen draagt er aan bij dat mensen van buitenaf graag Nieuwkoop bezoeken. Uiteraard zijn recreatieve voorzieningen en vaarwegen ook van belang voor de eigen inwoners. Met het beheerplan worden keuzes gemaakt die richting geven aan de ontwikkeling van recreatieve voorzieningen in de komende jaren en het beheer van de voorzieningen. Met het beheerplan houdt de gemeente grip op een planmatig beheer van de voorzieningen en de kosten die hiermee zijn gemoeid.

    Besluit

    Ongewijzigd vastgesteld.
    Stemverklaring D66

    Stemverklaring D66: Zij stemmen in, maar willen graag in toekomst nadruk primair op voorzieningen voor eigen inwoners.

  10. 9

    B&W stelt de raad voor de hieronder vermelde verordeningen vast te stellen:
    a) Verordening op de heffing en invordering van onroerende zaak belasting 2023;
    b) Verordening op de heffing en invordering van rioolheffing 2023;
    c) Verordening op de heffing en invordering van afvalstoffenheffing 2023 en de tarieventabel afvalstoffenheffing 2023;
    d) Verordening op de heffing en invordering van roerende zaak belasting 2023;
    e) Verordening op de heffing en invordering van begraafplaatsrechten 2023 en de tarieventabel begraafplaatsrechten 2023;
    f) Verordening op de heffing en invordering van leges 2023 en de tarieventabel leges 2023;
    g) Verordening op de heffing en invordering van forensenbelasting 2023;
    h) Verordening op de heffing en invordering van marktgelden 2023;
    i) Verordening op de heffing en invordering van standplaatsrechten 2023;
    j) Verordening kwijtschelding gemeentelijke belastingen en heffingen 2023.


    Samenvatting: Om uitvoering te geven aan de begroting 2023-2026, worden de belastingverordeningen 2023 ter vaststelling aan de gemeenteraad aangeboden. De gemeenteraad is op grond van de Gemeentewet bevoegd tot het invoeren, wijzigen of afschaffen van een gemeentelijke belasting. Op grond van de financiële verordening gemeente Nieuwkoop 2017 doet het college de raad jaarlijks een voorstel voor de hoogte van de gemeentelijke tarieven voor belastingen, rioolheffing, afvalstoffenheffing, leges, rechten en tarieven.

    Besluit

    Ongewijzigd vastgesteld.

  11. 10

    B&W stelt de raad voor om het normenkader vast te stellen.


    Samenvatting: Om vast te stellen welke externe en interne wet- en regelgeving moet worden betrokken bij de uitvoering van de rechtmatigheidscontrole als onderdeel van de accountantscontrole, wordt jaarlijks het zogenaamde Normenkader vastgesteld door de gemeenteraad. Met het vaststellen van het Normenkader geeft de gemeenteraad het kader aan waarbinnen de controle op de rechtmatigheid door de gemeentelijke accountant plaatsvindt.

    Besluit

    Ongewijzigd vastgesteld.

  12. 11

    B&W stelt de raad o.a. voor om: (1) de decemberwijziging 2022 vast te stellen en daarmee de financiële gevolgen voor de begroting 2022 zoals opgenomen in de begrotingswijzigingen en de budgetoverhevelingen van 2022 naar 2023; (2) enkele kredieten te verhogen, (3) nieuw te vormen reserves in te stellen en (4) bepaalde afschrijvingstermijnen vast te stellen.


    Samenvatting: De Decemberwijziging 2022 betreft de verantwoording tot en met periode 9 (september) van het lopende begrotingsjaar en is de laatste begrotingswijziging van het jaar. In de decemberwijziging worden budget over- en onderschrijdingen vóór het einde van het jaar door de raad bekrachtigd. Het gaat om overschrijdingen die anders tot een begrotingsonrechtmatigheid bij de jaarrekening zouden kunnen leiden. Voorts wordt een adequaat beeld van de financiële situatie gegeven en worden de gevolgen van de Septembercirculaire 2022 meerjarig verwerkt. Tot slot worden in deze decemberwijziging de gewenste budgetoverhevelingen voorgelegd.

    Besluit

    Ongewijzigd vastgesteld.

  13. 12

    B&W stelt de raad voor om het college van burgemeester en wethouders mandaat te verlenen voor het afdoen van bezwaren, eventuele (hoger) beroep(en) tegen de besluiten en nadere besluiten op grond van de Wet voorkeursrecht gemeenten voor de gebieden Ter Aar noordoost en Locatie Langeraar.


    Samenvatting: Tegen het raadsbesluit tot vestiging van een voorkeursrecht op grond van de Wet voorkeursrecht gemeenten op gronden in het gebied Ter Aar noordoost is bezwaar gemaakt. Ook was tegen het Wvg-besluit van ons college voor de gronden nabij Langeraar (Locatie Langeraar) bezwaar gemaakt. Deze bezwaren worden geacht ook tegen het raadsbesluit gericht te zijn. Voorgesteld wordt mandaat aan het college te verlenen deze bezwaren af te handelen en dit mandaat ook te verlenen voor eventuele te ontvangen (hoger) beroepen en nadere besluitvorming over dit onderwerp.

    Besluit

    Ongewijzigd vastgesteld.

  14. 13

    B&W stelt de raad voor (1) Een uitvoeringskrediet 2022 beschikbaar te stellen van € 610.000 excl. btw, ten behoeve van de aankoop van agrarische percelen Kerkweg Rijnsaterwoude en (2) De grond op te nemen in de strategische voorraad van de materiele vaste activa met een boekwaarde ter grootte van de aankoopsom en de kosten van verwerving, geraamd op € 610.000,-.


    Samenvatting: De gemeente is overgegaan tot de aankoop van grond nabij de Kerkweg/N207 te Rijnsaterwoude. Voor deze aankoop, waarover de raad al schriftelijk is geïnformeerd en verzocht om zienswijzen, dient nog een besluit ter dekking van de uitgaaf te worden genomen.

    Besluit

    Ongewijzigd vastgesteld met de stemmen van D66 tegen.
    Stemverklaring D66

    Stemverklaring D66: Zij stemmen tegen. Er was een informele informatie bijeenkomst zonder griffier. Waar geen notulen zijn gemaakt. Een verkorte periode om zienswijze in te dienen; waarop D66 een paar uur buiten de termijn zienswijze heeft aangeleverd. En B&W ondertussen al besluit had genomen. Dat is geen zuiver proces.

  15. 14

    B&W stelt de raad voor om deze verordening vast te stellen.


    Samenvatting: Ontwikkelingen in regelgeving, jurisprudentie en nieuwe beleidsinzichten nopen tot het op diverse onderdelen wijzigen en aanvullen van de Apv. Het gaat o.a. over wijzigingen in verband met de Alcoholwet, lachgas, Omgevingswet en woonoverlast.

    Besluit

    Ongewijzigd vastgesteld.
    Stemverklaring VVD

    Stemverklaring VVD: Zij nemen de uitnodiging van portefeuillehouder graag aan om te dereguleren.

  16. 15

    B&W stelt de raad voor om (1) in te stemmen met het stedenbouwkundig kader IKC Woerdense Verlaat en (2) het stedenbouwkundig kader als basis te laten dienen voor wijziging van het geldende bestemmingsplan en het ontwerp van de gebouwen.


    Samenvatting: Een van de eerste stappen om te komen tot de ontwikkeling van een nieuw IKC in Woerdense Verlaat is het opstellen van de ruimtelijke kaders. Dit wordt een stedenbouwkundig kader genoemd. Het geeft aan waar het gebouw kan komen en wat de maximale bouwmassa kan zijn. Dit kader is in nauwe samenspraak met de gebruikers van IKC Woerdense Verlaat (school, kinderopvang en Vereniging Beatrix) en de dorpsraad, direct omwonenden en overige inwoners opgesteld. Het plan kan op veel enthousiasme en draagvlak rekenen vanuit de kern Woerdense Verlaat.

    Besluit

    Ongewijzigd vastgesteld.

  17. 16

    B&W stelt de raad voor om het college op grond van artikel 1, lid 4 jo. lid 5 Wet gemeenschappelijke regelingen toestemming te verlenen om de Gemeenschappelijke Regeling Participatiewet te wijzigen in Centrumregeling Sociaal domein Rijnstreek, conform bijlage 1 .

    Besluit

    Ongewijzigd vastgesteld.

  18. 17

    B&W stelt de raad voor om geen zienswijzen naar voren te brengen.


    Samenvatting: De gemeenten in Holland Rijnland voeren per 1 januari 2023 de taken op het gebied van maatschappelijke zorg zoveel mogelijk lokaal of in subregionaal verband uit. Een klein aantal taken blijft regionaal uitgevoerd worden. Dit noemen we de specialistische maatschappelijke zorg. Afspraken over de inhoud, verantwoordelijkheid en de financiering van deze regionale taken worden vastgelegd in een Samenwerkingsovereenkomst.


    De Samenwerkingsovereenkomst heeft de vorm van een centrumregeling. Elke gemeenteraad in Holland Rijnland heeft de mogelijkheid vooraf een zienswijze te geven bij het treffen van een GR (gemeenschappelijke regeling) waaraan de colleges deelnemen. Het indienen van de zienswijze is één van de wijzigingen van de Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr) die per 1 juli 2022 direct in werking is getreden. Deze wijziging versterkt de positie bij besluitvorming en de controlerende rol van gemeenteraden. Met deze zienswijze heeft de gemeenteraad de mogelijkheid (bij-) te sturen op GR-en door aan te geven het ergens niet mee eens te zijn, zorgen te uiten of juist steun uit te spreken.

    Besluit

    Ongewijzigd vastgesteld.

  19. 18

    B&W stelt de raad voor om deze verordening vast te stellen.


    Samenvatting: In de Verordening Sociaal Domein gemeente Nieuwkoop 2015 is het gemeentelijk beleid met betrekking tot de Participatiewet, de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo 2015) en de Jeugdwet op integrale wijze vastgelegd. Als gevolg van een aantal wetswijzigingen en nieuwe wetgeving zijn wijzigingen in de verordening noodzakelijk. Met de Rijnstreek gemeenten is geïnventariseerd welke wijzigingen noodzakelijk zijn en is een gezamenlijke wijzigingsverordening opgesteld.

    Besluit

    Ongewijzigd vastgesteld.

  20. 18.A
    DISCUSSIESTUKKEN
  21. 19

    B&W stelt de raad voor (1) Een budget beschikbaar te stellen van € 1.458.000 voor de tijdelijke huisvesting van IKC De Poel aan de Sportlaan te Langeraar (2) Dit budget te dekken ten laste van de Algemene Reserve (3) Begrotingswijziging 2022-016 vast te stellen.


    Samenvatting: Om de realisatie van IKC De Poel en een appartementencomplex op de huidige schoollocatie in Langeraar mogelijk te maken, moet de school en kinderopvang gehuisvest worden op een tijdelijke locatie. Dit is voor de periode van sloop van het huidige schoolgebouw en bouw van IKC De Poel en het appartementengebouw. Deze tijdelijke locatie is aan de Sportlaan naast het Altiorplein. Er is een aanbesteding georganiseerd en op basis hiervan is de keuze gemaakt voor een leverancier van deze tijdelijke huisvesting. De aanvraag voor het krediet is gebaseerd op de kosten van deze huisvesting plus bijkomende kosten. Door verklaarbare marktontwikkelingen zijn de kosten voor tijdelijke huisvesting fors opgelopen. Dit is een grote financiële tegenvaller. Naast een voorgesteld besluit heeft het college er daarom voor gekozen om ook een alternatief scenario te schetsen, met een (mogelijk) alternatief besluit (zie ‘varianten voor en tegen’).

    Besluit

    Ongewijzigd vastgesteld.
    Stemverklaringen van D66 en SBN.
    Twee moties aangenomen.

    De motie Kinderopvang een optimale vergoeding huur wordt aangenomen met de stemmen van NN en D66 tegen.
    De motie kostenbewust te zijn met inrichting buitenterrein en gebruik buitenmateriaal wordt aangenomen met unanieme stemmen voor.

  22. 20

    De raad wordt voorgesteld om o.a. het Programma van Eisen voor de accountantscontrole jaarrekening 2023, 2024, 2025 en 2026 vast te stellen. En om het College van B&W opdracht te geven de aanbesteding in overleg met de Auditcommissie voor te bereiden en uit te voeren.


    Samenvatting: De Gemeentewet bepaalt dat na afloop van ieder begrotingsjaar het college verantwoording aflegt aan de raad over het gevoerde bestuur door overlegging van de jaarrekening en het jaarverslag. De accountant controleert de jaarrekening in opdracht van de raad. De Controleverordening gemeente Nieuwkoop 2018 bepaalt dat de raad voor de aanbesteding van de accountantscontrole een programma van eisen vaststelt en welke zaken daarin in elk geval worden opgenomen.

    Besluit

    Ongewijzigd vastgesteld.

  23. 21

    Voorgesteld wordt om het programma van eisen voor de rekenkamerdirecteur versie 12-12-2022 vast te stellen.


    Samenvatting: De leden van klankbordgroep rekenkamer stelt de raad voor in de periode van 2023 tot 2028 te kiezen voor het type rekenkamer dat bekend staat als ‘directeursmodel’ en het programma van eisen voor de rekenkamerdirecteur vast te stellen. Iedere gemeente moet volgens de Gemeentewet een rekenkamer hebben. Per 1-1-2023 treedt er een wetswijziging op waardoor een rekenkamer voor een termijn van zes jaar benoemd moet worden. De rekenkamer is een ‘instrument van de gemeenteraad’ dat de doelmatigheid, de doeltreffendheid en de rechtmatigheid van het gevoerde bestuur onderzoekt. Met dit raadsvoorstel wordt het programma van eisen vastgesteld en bekrachtigt de raad daarmee ook de keuze voor het type rekenkamer. De klankbordgroep rekenkamer gebruikt het programma van eisen bij de werving en selectie van een rekenkamerdirecteur en doet dan een voordracht aan de raad.

    Besluit

    Ongewijzigd vastgesteld.

  24. 22

    Voorgesteld wordt
    1. a. De verordening werkgeverscommissie versie 30 november 2022 vast te stellen;
        b. De verordening werkgeverscommissie versie 9 maart 2020 in te trekken;
    2. Als leden van de werkgeverscommissie te benoemen: Lizet Keijzers, Marijke van Dam en René Carlier
    3. Als leden van de werkgeversadviescommissie te benoemen: Kees Egberts, Jop van der Pijl en Gerrit Splinter


    Samenvatting: De werkgeverscommissie is sinds 23 april 2020 veel groter dan in de meeste andere gemeenten, omdat alle zes fracties er in vertegenwoordigd zijn. Na een regionale training voor leden van werkgeverscommissie wordt voorgesteld om de omvang (het aantal leden) aan te passen.

    Besluit

    Ongewijzigd vastgesteld.

  25. 23

    Voorgesteld wordt (1) in te stemmen met formatie-uitbreiding van de griffie met 1,0 FTE raadsadviseur in de wetenschap dat de huidige formatie van 2,5 FTE met 0,42 FTE zal verminderen vanaf medio 2023 (2) Vast te stellen begrotingswijziging 2023 ‑ 02.


    Samenvatting: De huidig plaatsvervangend-griffier / raadsadviseur maakt vanaf medio 2023 gebruik van ‘het generatiepact’; zij zal 50% van haar huidige tijd (0,83 FTE schaal 11) gaan werken. Dit in combinatie met de verhoogde werkdruk bij de griffie leidt tot dit voorstel om de formatie van de griffie uit te breiden met 1,0 FTE (voor een plaatsvervangend-griffier / raadsadviseur).

    Besluit

    Ongewijzigd vastgesteld.

  26. 24

    Op grond van artikel 60 van het reglement van orde kunnen raadsleden gebruik maken van het vragen-half-uur als zij dit 24 uur van te voren hebben aangekondigd.


    Natuurlijk Nieuwkoop heeft vragen aangekondigd over 'voortgang gesprekken met Woondiensten Aarwoude' en 'Communicatie activiteiten Oud en Nieuw'

    Besluit

    • Natuurlijk Nieuwkoop stelt vragen over Vestia-woningen
    • Natuurlijk Nieuwkoop stelt vragen over communicatie activiteiten Oud en Nieuw.
  27. 25

    Op grond van artikel 10 van het reglement van orde kunnen portefeuillehouders mededelingen aan de raad doen tijdens deze vergadering.