- Locatie
Raadzaal
- Voorzitter
- Robbert-Jan van Duijn
Agendapunten
-
1Opening
-
2Vaststellen agenda (2022-074)
-
3
Op grond van artikel 41 van het Reglement van Orde kunnen inwoners en belanghebbenden inspreken gedurende maximaal vijf minuten (in totaal maximaal een half uur); dit kan alleen als er door deze persoon niet in een eerdere vergadering over dit onderwerp is ingesproken. Aanmelden kan tot 8 uur voor de vergadering bij de griffie via 0172-521308 of griffier@nieuwkoop.nl.
-
4
Vast te stellen de besluitenlijst van de besluitvormende raadsvergadering van 30 juni 2022.
Bijlagen
-
5
Op grond van artikel 44 van het reglement van orde kan de griffie tot 48 uur voor de vergadering de lijst aanvullen.
- Van brieven 442 en 397 wordt de afhandeling gewijzigd op verzoek van Samen Beter Nieuwkoop met toevoeging 'B, raad informeren'
- Van brief 414 wordt de afhandeling gewijzigd op verzoek van Samen Beter Nieuwkoop van 'A' naar 'B, raad informeren'
Bijlagen
-
6
De gemeenteraad wordt verzocht op grond van artikel 25 van de Gemeentewet de geheimhouding te bekrachtigen van de geheime stukken (zie concept raadsbesluit).
Bijlagen
-
6.AHAMERSTUKKEN
-
7
B&W stelt de raad voor om het bestemmingsplan Zuideinde 3C en achter 3D – 3E gewijzigd vast te stellen conform de bij dit voorstel behorende Nota van Zienswijzen.
Samenvatting: Op het perceel Zuideinde 3C en achter 3D – 3E in Nieuwkoop is op dit moment een agrarisch loonbedrijf gevestigd (mos- en rietbedrijf). De initiatiefnemer heeft aangegeven de bedrijfsactiviteiten ter plaatse te willen staken en de locatie te willen herontwikkelen voor woningbouw. Er wordt één woning gerealiseerd ter plekke van de bedrijfsschuur, de andere twee woningen betreffen een vervanging van twee bestaande (inbestemde) ligplaatsen voor woonschepen
Bijlagen
Besluit
Ongewijzigd vastgesteld.
Na de vaststelling geeft Annette Pietersen aan dat het niet haar bedoeling was dat zij zou hebben meegestemd bij dit raadsvoorstel
-
8
B&W stelt de raad voor om het bestemmingsplan ‘Nieuwveens Jaagpad 12a, Nieuwveen’ gewijzigd vast te stellen ten opzichte van het ontwerp.
Samenvatting: De aanpassing van het bestemmingsplan beoogt het omzetten van de reeds aanwezige agrarische bestemming in een recreatieve bestemming, zodat ter plaatse van deze bestemming zes flexibel in te delen plaatsen voor trekkershutten (al dan niet met het uiterlijk van tiny houses) en campers kunnen worden gerealiseerd. Hiermee kan de verhouding tussen het maximale aantal van 6 trekkershutten en/of campers per seizoen variëren naar gelang de behoefte vanuit de markt. Daarnaast kan een reeds aanwezige blokhut die fungeert als ontvangstruimte voor de reeds aanwezige sloepenverhuur definitief bestemd worden.
Bijlagen
Besluit
Ongewijzigd vastgesteld.
-
9
B&W stelt de raad voor om het bestemmingsplan ‘Hogedijk 10a/b, Zevenhoven’ ongewijzigd vast te stellen ten opzichte van het ontwerp.
Samenvatting: Initiatiefnemer wil o.a. de bestaande bedrijfswoning met dubbele woonfunctie bij de dierenbegraafplaats op de locatie Hogedijk 10a/b te Zevenhoven afsplitsen. Om dit in planologische zin goed te regelen, dient het bestemmingsplan aangepast te worden. Het bestemmingsplan ‘Hogedijk 10a/b, Zevenhoven’ heeft in de periode 14 april 2022 tot en met 26 mei 2022 in ontwerp ter visie gelegen. Er zijn op het bestemmingsplan geen zienswijzen ontvangen.
Bijlagen
Besluit
Ongewijzigd vastgesteld.
-
10
B&W stelt de raad o.a. voor om dit voorkeursrecht te vestigen en te bestendigen.
Samenvatting: Nadat de provincie Zuid-Holland de locatie Ter Aar noordoost op de zgn. 3 hectarekaart heeft opgenomen, zijn de voorbereidingen voor woningbouw op deze locatie ter hand genomen. Onder andere zijn er gesprekken gevoerd met alle grondeigenaren. Uit de gesprekken blijkt dat er beweging is op de grondmarkt in het gebied. Ter Aar noordoost is een locatie met versnipperd eigendom. De ontwikkeling van de locatie wordt lastiger als er meer eigenaren of ontwikkelaars bij de locatie worden betrokken. Reden waarom ons college een voorlopig voorkeursrecht op grond van de Wet voorkeursrecht gemeenten gevestigd heeft op een aantal percelen in het gebied. Die locaties moeten bij voorgenomen verkoop door de eigenaar als eerste aan de gemeente aangeboden worden. Met de vestiging van het voorkeursrecht kan de gemeente een stevige grondpositie in het gebied krijgen. Zo houdt de gemeente de regie bij de verwezenlijking van de voorgestane ruimtelijke ontwikkelingen van het gebied.
Bijlagen
Besluit
Ongewijzigd vastgesteld.
Gewijzigde motie 'De geschikte Peer' aangenomen.VVD diende mede namens SBN een motie in om een helpende hand te bieden aan volkstuinvereniging De Geschikte Peer.
-
11
B&W stelt de raad o.a. voor om dit voorkeursrecht te vestigen en te bestendigen.
Samenvatting: Voor de ontwikkeling van de ‘Locatie Langeraar’ conform de zienswijze van de gemeente in het kader van de provinciale herziening Ontwerp Omgevingsbeleid Module Ruimte en Wonen heeft de gemeente reeds gronden in eigendom. Voor een integrale aanpak en ontwikkeling is het gewenst de percelen van de Parochiële Caritasinstelling van de Heilige Clara (PCI) en die van het Hoogheemraadschap van Rijnland te verwerven. Deze eigenaren zijn van die wens van de gemeente reeds op te hoogte. Om te voorkomen dat de gemeente grip verliest op de integrale ontwikkeling en de gronden niet kan verwerven, wordt ter meerdere zekerheidsstelling voorgesteld een voorkeursrecht op grond van de Wet voorkeursrecht gemeenten te vestigen.
Bijlagen
Besluit
Ongewijzigd vastgesteld.
-
12
B&W stelt de raad voor om een krediet te verschaffen zoals opgenomen in, bij het voorstel behorende, vertrouwelijke bijlage A voor het realiseren van bouwkundige aanpassingen van de gemeentelijke locaties Kennedyplein 5b te Nieuwkoop, Middelweg 1 te Ter Aar en Beukenpad 1 te Ter Aar.
Samenvatting: Zoals alle gemeenten in Nederland heeft ook de gemeente Nieuwkoop de opdracht te voorzien in opvang voor Ontheemden uit Oekraïne. Voor de eerste 75.000 opvangvoorzieningen is conform het verdeelmodel van de Veiligheidsregio Hollands Midden (VRHM) onze gemeentelijke opgave circa 114 Gemeentelijke Opvangplaatsen Oekraïne (GOO). Wij beschikken op dit moment over 113 plaatsen. Daarnaast zijn er 15 ontheemden ondergebracht bij particulieren. Een deel van de plaatsen is echter tijdelijk en/of voor de langere termijn minder geschikt voor bewoning. Om dit op te vangen worden drie gemeentelijke locaties geschikt gemaakt om te kunnen dienen als GOO. Dit betreft Kennedyplein 5b te Nieuwkoop, Middelweg 1 te Ter Aar en Beukenpad 1 te Ter Aar. Er wordt een krediet gevraagd om dit te kunnen realiseren.
Bijlagen
Besluit
Ongewijzigd vastgesteld.
-
13
B&W stelt de raad voor om kennis te nemen van de concept Gemeenschappelijke Regeling SVHW 2023 en middels de bijgevoegde brief de zienswijze kenbaar te maken aan het Algemeen Bestuur van SVHW.
Samenvatting: Het Algemeen Bestuur van SVHW heeft u op 11 juli 2022 middels een brief de concept Gemeenschappelijke Regeling SVHW 2023 aangeboden en de raad daarbij in de gelegenheid gesteld om een zienswijze in te dienen. Het college stelt de raad voor om gebruik te maken van deze mogelijkheid om een zienswijze in te dienen. Dit om het belang uit te dragen van het doel van de wijziging van de Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr) sinds 1 juli 2022.
Bijlagen
Besluit
Ongewijzigd vastgesteld.
-
14
B&W stelt de raad voor om o.a. in te stemmen met deze wijziging.
Samenvatting: De huidige Gemeenschappelijke regeling biedt raadsleden de mogelijkheid deel te nemen in het algemeen bestuur van de dienst. Dit is in strijd met de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht. Met deze 12e wijziging van de Gemeenschappelijke regeling wordt de samenstelling van het algemeen bestuur in overeenstemming gebracht met de wet. Deze wijziging heeft geen gevolgen voor Nieuwkoop omdat Nieuwkoop geen gebruik maakte van deze mogelijkheid en haar leden uit het college benoemde.
Bijlagen
Besluit
Ongewijzigd vastgesteld.
-
15
B&W stelt de raad voor om in te stemmen met het regionaal risicoprofiel 2023-2026 en geen wensen en bedenkingen in te dienen.
Samenvatting: De veiligheidsregio moet op grond van de Wet op de Veiligheidsregio's éénmaal per vier jaar een risicoprofiel vaststellen. Alvorens dat te doen moeten ze de aan de gemeenschappelijke regeling deelnemende gemeenten consulteren over het vast te stellen risicoprofiel. Dit voorstel geeft hier uitvoering aan.
Op 30 augustus en op 5 september (van beide bijeenkomsten zijn opnamen via griffie op te vragen door raadsleden) zijn ter voorbereiding online regionale bijeenkomsten hierover georganiseerd. En op 6 september ook nog eens een lokale bijeenkomst, op speciaal verzoek van de agendacommissie, in de raadszaal van Nieuwkoop.Bijlagen
Besluit
Ongewijzigd vastgesteld.
De zienswijze brief is op verzoek van MR II aangepast.
-
16
B&W stelt de raad o.a. voor om wethouder Ingwersen als AB-lid te benoemen voor de gemeenschappelijke regelingen SVHW en ODWH en wethouder De Kleer als AB-lid voor HECHT.
Samenvatting: De gemeente Nieuwkoop is deelnemer in een aantal Gemeenschappelijke Regelingen. Na de gemeenteraadsverkiezingen van maart dit jaar en het nieuw geïnstalleerde bestuur, is het nodig dat de vertegenwoordiging van bestuurders in de verschillende Algemeen Besturen opnieuw wordt bepaald. Op grond van artikel 13, 1e lid van de Wet Gemeenschappelijke Regelingen is de gemeenteraad bevoegd om vertegenwoordigers af te vaardigen.
Bijlagen
Besluit
Ongewijzigd vastgesteld.
-
17
Het vergaderschema 2023 van de gemeenteraad vast te stellen: variant 1 (7x besluitvormende raadsvergadering)
Samenvatting: Elk jaar wordt er een vergaderschema voor de raadsvergaderingen vastgesteld. Uit het schema blijkt dat de vaste vergaderavond de donderdagavond blijft. De agendacommissie heeft de vrijheid om de verschillende vergaderingen anders in te plannen bijvoorbeeld als er te weinig of te veel agendapunten zijn of de actualiteit daarom vraagt. Dit jaar zijn er twee varianten uitgewerkt waaruit de gemeenteraad een keuze kan maken.
Bijlagen
Besluit
Ongewijzigd vastgesteld.
Variant 1 (7x besluitvormende raadsvergadering).
-
17.ADISCUSSIESTUKKEN
-
18
Voorgesteld wordt Matthijs Geijtenbeek voor Natuurlijk Nieuwkoop toe te laten als fractieassistent van de raad van de gemeente Nieuwkoop.
Samenvatting: Een fractieassistent is een persoon, niet zijnde een raadslid, die is aangewezen door de fractie om haar bij te staan bij het verrichten van haar werk ten behoeve van de raad. Fractieassistenten hebben dezelfde rechten en plichten als raadsleden met uitzondering van het nemen van raadsbesluiten. Natuurlijk Nieuwkoop stelt voor om Matthijs Geijtenbeek te benoemen als fractieassistent.
Bijlagen
Besluit
Ongewijzigd vastgesteld.
-
19
Op grond van artikel 60 van het reglement van orde kunnen raadsleden gebruik maken van het vragen-half-uur als zij dit 24 uur van te voren hebben aangekondigd.
-
20
Op grond van artikel 10 van het reglement van orde kunnen portefeuillehouders mededelingen aan de raad doen tijdens deze vergadering.
-
21
Bijlagen