Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Besluitvormende raadsvergadering

donderdag 8 juli 2021

20:00 - 23:00
Locatie

Raadszaal Nieuwveen

Voorzitter
Robbert-Jan van Duijn

Agendapunten

  1. 1

    Vanaf 1 juli 2021 vergadert de gemeenteraad weer in de raadszaal in het gemeentehuis in Nieuwveen. Omdat er 1,5 meter afstand in de zaal wordt gehanteerd kan er geen publiek bij de vergaderingen aanwezig zijn. U kunt de vergadering wel gewoon live meekijken via https://nieuwkoop.raadsinformatie.nl/.
    Ook eventuele insprekers worden weer uitgenodigd om naar het gemeentehuis te komen. Zij wachten dan in de hal en worden om de beurt in de zaal toegelaten.

  2. 2
    Vaststellen agenda (2021-062)
  3. 3

    Op grond van artikel 41 van het Reglement van Orde kunnen inwoners en belanghebbenden inspreken gedurende maximaal vijf minuten (in totaal maximaal een half uur); dit kan alleen als er door deze persoon niet in een eerdere vergadering over dit onderwerp is ingesproken. Aanmelden kan tot 8 uur voor de vergadering bij de griffie via 0172-521308 of griffier@nieuwkoop.nl.

  4. 4

  5. 5

    Op grond van artikel 44 van het reglement van orde kan de griffie tot 48 uur voor de vergadering de lijst aanvullen.

  6. 6

    De gemeenteraad wordt verzocht op grond van artikel 25 van de Gemeentewet de geheimhouding te bekrachtigen van de geheime stukken (zie concept raadsbesluit).

  7. 6.A
    HAMERSTUKKEN
  8. 7

    B&W stelt de raad voor 'De Aanvulling Bodembeheernota deel B (gebiedsspecifiek beleid) Gemeente Nieuwkoop, d.d. 3 maart 2021' vast te stellen.


    Samenvatting: De Omgevingsdienst West-Holland heeft op verzoek van de gemeente Nieuwkoop gebiedsspecifiek beleid opgesteld voor de verspreiding van baggerspecie. Hiermee wordt deel B van de bestaande, in het kader van het Besluit bodemkwaliteit uitgewerkte Bodembeheernota, uitgebreid. Het gebiedsspecifieke beleid verruimt risico-onderbouwd de mogelijkheden van het verspreiden van baggerspecie in het buitengebied.

    Besluit

    Ongewijzigd vastgesteld.

  9. 8

    B&W stelt de raad voor om:(1) het ICT Beheerplan 2021-2025 versie 1.1. vast te stellen en (2) de financiële gevolgen te verwerken in de begroting van 2022 en de meerjarenramingen t/m 2025.


    Samenvatting: Het ICT-beheerplan 2021-2025 geeft inzicht in de activiteiten en de daarmee samenhangende kosten voor informatievoorziening en ICT van de gemeente Nieuwkoop. Het plan beoogt deze kosten inzichtelijk en transparant te maken en daardoor beheersbaar en voorspelbaar.
    Een goed ingerichte gemeentelijke informatievoorziening en ICT is voorwaardelijk om kwalitatief hoogwaardige dienstverlening te kunnen bieden. Toegankelijke en betrouwbare informatie is essentieel voor onze gemeente, de beveiliging van persoonsgegevens en andere informatie moet afdoende worden geregeld.
    Het ICT-Beheerplan heeft een dynamisch karakter. Ons werk en dagelijkse leven veranderen constant en de ICT beweegt mee: veranderende wet- en regelgeving, nieuwe technologische mogelijkheden en toepassingen, maar ook een pandemie kan leiden tot ontwikkelingen in de ICT met soms gevolgen voor alle medewerkers. De ontwikkelingen gaan zo snel dat jaarlijkse actualisatie van dit plan noodzakelijk is.

  10. 9

    B&W stelt de raad voor om:

    1. het participatiebeleid 2021 vast te stellen
    2. kennis te nemen van de participatiewijzer 2021 en in te stemmen met het experiment rondom de planverkenning

    Samenvatting: Op 10 december 2020 heeft de raad het Strategisch kader communicatie, participatie en dienstverlening 2020 vastgesteld. Het kader dient als kapstok voor de uitwerking van het voorliggend participatiebeleid en het dienstverleningsconcept 2021-2024. Zowel het participatiebeleid als het dienstverleningsconcept bepaalt richting voor de komende jaren. Het dienstverleningsconcept is uitvoerend en zal worden vastgesteld door het college van B&W en daarna ter kennisname aan de raad worden aangeboden.
    In dit raadsvoorstel wordt het participatiebeleid ter vaststelling door de gemeenteraad aangeboden.

  11. 10

    B&W stelt de raad voor:

    1. In te stemmen met de planverkenning voor een locatie voor het IKC in Nieuwveen, en als afwegingskader de volgende aspecten te wegen in een maatschappelijke kosten baten analyse:
      • financiële gevolgen
      • ruimte op de locatie
      • mogelijkheden voor woningbouw in Nieuwveen
      • voorzieningen voor kinderen
      • efficiënt en multifunctioneel ruimtegebruik
      • verkeersveiligheid en bereikbaarheid
      • planning realisatie IKC
    2. Het initiatief ‘Nieuwerveen’ in het participatieproces en gemeentelijk onderzoek mee te nemen als vierde optie voor de locatie van het IKC Nieuwveen.
    3. Als extra budget voor een uitgebreide maatschappelijke kosten en batenanalyse € 50.000 te onttrekken uit de algemene reserve.
    4. Begrotingswijziging 2021-13 vast te stellen.

    Samenvatting: Het college stelt de raad voor in te stemmen met de beoogde aanpak rondom de keuze voor een locatie voor het Integraal Kindcentrum in Nieuwveen.

    Besluit

    Ongewijzigd vastgesteld met de stemmen van de VVD tegen.
    Stemverklaringen van VVD en Natuurlijk Nieuwkoop.

    Stemverklaring VVD: Als niet voor scenario Verwondering wordt gekozen dan ligt grond + 10 jaar braak. De raad moet zelf ook verantwoordelijkheid nemen. Voortgang woningbouw is belangrijk en dat geldt ook voor kosten huisvesting onderwijs. Zij stemmen tegen.
    Stemverklaring Natuurlijk Nieuwkoop: Alle mogelijke locaties moeten onderzocht worden. Het past in hun ogen niet om financiën of woningbouw ‘zwaarder gewicht’ toe te kennen. Zij stemmen voor.

  12. 11

    B&W stelt de raad voor om:

    1. In te stemmen met de beantwoording van de ingediende reacties en de voorgestelde aanpassingen naar aanleiding hiervan;
    2. In te stemmen met de voorgestelde ambtshalve aanpassingen;
    3. Met inachtneming van de besluitpunten onder 1 en 2 Omgevingsvisie Nieuwkoop met het bijbehorende participatieverslag gewijzigd vast te stellen ten opzichte van het ontwerp.

    Samenvatting: De omgevingsvisie voorziet bij uitstek in een integrale, samenhangende visie op de toekomst van de gemeente Nieuwkoop. Deze geeft op basis van gezamenlijk geformuleerde waarden richting en ruimte aan opgaven en ontwikkelingen in de fysieke leefomgeving. De omgevingsvisie is volledig tot stand gekomen via intensieve samenwerking en participatie met de Nieuwkoopse samenleving en dus echt ‘van buiten naar binnen’. Deze aanpak leidt zonder meer tot een zeer positief maatschappelijk effect: herkenning, meerwaarde, draagvlak en commitment. Een stevige basis voor échte samenwerking met de samenleving.

    Besluit

    Ongewijzigd vastgesteld.
    Stemverklaring Natuurlijk Nieuwkoop

    Stemverklaring Natuurlijk Nieuwkoop: Zij benoemen graag de toezegging van wethouder Elkhuizen uit de meningsvormende raad om ook te beginnen met uitwerking van één of meer toekomstperspectieven. Zij stemmen in.

  13. 11.A
    DISCUSSIESTUKKEN
  14. 12

    B&W stelt de raad voor om:

    1. De visie sport en bewegen gemeente Nieuwkoop vast te stellen.
    2. In te stemmen met het uitwerken van de visie in de volgende uitwerkingsplannen:
    • Sportpunt Nieuwkoop
    • Toekomstige behoefte binnensport in Nieuwveen
    • Businesscase toekomst De Wel
    • Subsidies accommodaties buitensporten
    • Bewegen in de openbare ruimte
    • Monitoring effecten sport- en beweegbeleid

    Samenvatting: Met deze visie wil de gemeente sport nadrukkelijker dan voorheen inzetten als middel om inwoners met elkaar te verbinden en om de fysieke en mentale gezondheid van Nieuwkoop een impuls te geven. Een goede gezondheid ligt aan de basis van een gelukkig leven. Het belangrijkste doel van deze visie is daarom ook dat sport en bewegen aantrekkelijk en bereikbaar is voor al onze inwoners.

    Besluit

    Gewijzigd door amendement sportstimulering ouderen vastgesteld.
    Stemverklaringen van D66 en VVD.

    Het amendement over uitwerkingsplan Sportstimulering Ouderen wordt aangenomen met unanieme stem voor..
    Het amendement over uitwerkingsplan Integraal Subsidiebeleid Sport wordt verworpen met de stemmen de stemmen van VVD, D66 en SGP CU voor.
    Het amendement over uitwerkingsplan Binnensport wordt verworpen met de stemmen de stemmen van VVD en D66 voor.

  15. 13

    B&W stelt de raad voor om: (1) De 'nota parkeernormen gemeente Nieuwkoop 2021' vast te stellen en (2) De parkeernormen, zoals beschreven in hoofdstuk 3 van de notitie toe te passen voor in- en uitbreidingslocaties in de gemeente Nieuwkoop


    Samenvatting: In september 2015 heeft gemeente Nieuwkoop het huidige parkeerbeleid vastgesteld. Hierin zijn de parkeernormen centraal vastgelegd en juridisch verankerd in één document. De huidige parkeernormen zijn achterhaald en er is behoefte om de parkeernormen uit het huidige parkeerbeleid 2015 te herzien.
    De gemeente Nieuwkoop zet met de nieuwe ‘Nota Parkeernormen 2021’ in op meer flexibiliteit in de toepassing van parkeernormen door meer doelgroep specifieke normen toe te passen voor zowel de auto als de fiets. Nieuw in de nota is de mogelijkheid structureel deelauto’s in te zetten om de parkeernorm te verlagen. Daarnaast is er een eis opgenomen t.a.v. het aantal oplaadpunten bij gezamenlijke parkeervoorzieningen op privé terrein.

    Besluit

    Ongewijzigd vastgesteld met de stemmen van de VVD tegen.
    De motie over parkeren in oude wijken wordt verworpen met de stemmen van NN en SGP CU voor.

  16. 14

    B&W stelt voor het stedenbouwkundig plan Teylerspark II vast te stellen (d.d. 1 juni 2021).


    Samenvatting: De gemeente Nieuwkoop heeft de komende jaren een grote woningbouwopgave. Daarnaast is de behoefte naar koopwoningen onder jongeren en starters groot. Het voornemen is om met het stedenbouwkundig plan Teylerspark II 61 koopwoningen te ontwikkelen voor deze doelgroep. Voorliggend plan is mede tot stand gekomen naar aanleiding van reacties en aandachtspunten vanuit inwoners. Het stedenbouwkundig plan zorgt ervoor dat er een volgende stap gezet kan worden richting ontwikkeling van deze locatie.

    Besluit

    Ongewijzigd vastgesteld.
    Het amendement 'klein wonen tegen een redelijke prijs' verworpen met de stemmen de stemmen van VVD en D66 voor.
    De motie over Tiny Houses wordt verworpen met de stemmen van VVD en NN voor.

  17. 15

    B&W stelt de raad voor (1) Het budget voor het Steunfonds Covid-19 ten behoeve van maatschappelijke organisaties van vitaal belang (Programma 4) te verminderen met een bedrag van € 300.000,00. (2) Binnen Programma 4 voor 2021 een incidenteel bedrag van € 300.000,00 beschikbaar te stellen voor Nieuwkoop Herstelt!


    Samenvatting: Na maandenlang binnen zitten en beperkingen gaan we langzaam aan weer naar normaal. De verwachting is dat in september 2021 weer heel veel kan en onder het motto Nieuwkoop Herstelt! wil de gemeente vanaf september initiatieven vanuit de samenleving extra ondersteunen en stimuleren. Om dit daadwerkelijk te stimuleren en te verbinden is budget nodig. Bepaalde activiteiten kunnen vanuit reguliere budgetten worden gefinancierd. De gemeenteraad wordt gevraagd om daarnaast een extra incidenteel budget ten beschikbaar te hebben voor Nieuwkoop Herstelt!.


    Dit raadsvoorstel is niet eerder in een meningsvormende raad besproken.

  18. 16

    B&W stelt de raad voor om:

    1. In te stemmen met de uitvoering van Scenario 5 om daarmee de boogde woningbouwopgave van 1900 op te leveren woningen in de periode 2019 – 2030 alsnog te kunnen realiseren
    2. De consequenties voor de uitbreiding van 9,3 fte ten behoeve van het projectbureau Wonen te verwerken in de begroting 2022.
    3. Een reserve ‘dekking risico’s woningbouw’ in te stellen, met als doelstelling: ‘het afdekken van risico’s die voortvloeien uit het opschalen van de capaciteit voor woningbouw-ontwikkeling. Tekorten en frictiekosten die in de toekomst mogelijk ontstaan als gevolg van de opgeschaalde capaciteit zullen worden gedekt ten laste van deze reserve’ en de omvang van deze reserve te maximeren op € 2 miljoen
    4. Winsten die worden gerealiseerd met grondexploitaties de komende jaren, bij het afsluiten van een positieve grondexploitatie, te storten in de reserve ‘dekking risico’s woningbouw’.
  19. 16.B

  20. 17

    Op grond van artikel 60 van het reglement van orde kunnen raadsleden gebruik maken van het vragen-half-uur als zij dit 24 uur van te voren hebben aangekondigd.


    De VVD heeft mondelinge vragen aangekondigd over Participatietraject woningbouw Noordeinde.

  21. 18

    Op grond van artikel 10 van het reglement van orde kunnen portefeuillehouders mededelingen aan de raad doen tijdens deze vergadering.

  22. 19.A

    Bijlagen