Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Besluitvormende raadsvergadering

donderdag 4 juli 2024

20:00 - 23:00
Locatie

Raadszaal Nieuwveen

Voorzitter
Robbert-Jan van Duijn
Toelichting

Financiële stukken - Algemene beschouwingen

Agendapunten

  1. 1
    Opening
  2. 2
    Vaststellen agenda (2024-061)
  3. 3

    Op grond van artikel 41 van het Reglement van Orde kunnen inwoners en belanghebbenden inspreken gedurende maximaal vijf minuten (in totaal maximaal een half uur); dit kan alleen als er door deze persoon niet in een eerdere vergadering over dit onderwerp is ingesproken. Aanmelden kan tot 8 uur voor de vergadering bij de griffie via 0172-521308 of griffier@nieuwkoop.nl.

  4. 5

    Op grond van artikel 44 van het reglement van orde kan de griffie tot 48 uur voor de vergadering de lijst aanvullen.

  5. 6

    De gemeenteraad kan op grond van artikelen 87 t/m 89 Gemeentewet de geheimhouding van stukken opleggen en/of opheffen.


    Samenvatting: Op 1 april 2023 zijn er nieuwe regels voor de geheimhouding van informatie in werking getreden. Voor geheime stukken/informatie aangeboden door het college van B&W of de burgemeester ná 1 april kan de gemeenteraad de geheimhouding, na overleg met B&W, eventueel opheffen. Ook kan het zijn dat de gemeenteraad zelf over verkregen stukken/informatie of over eigen stukken/informatie geheimhouding oplegt.

  6. 6.A
    HAMERSTUKKEN
  7. 7

    B&W stelt de raad voor (1) Geen gebruik te maken van de mogelijkheid om een zienswijze in te dienen (2) In te stemmen met de brief van het college van burgemeester en wethouders aan het bestuur van de Veiligheidsregio.
    Samenvatting: Op 1 juli is de Wet gemeenschappelijke regelingen (hierna: Wgr) gewijzigd. De wijziging heeft als doel de democratische legitimatie van gemeenschappelijke regelingen en de kader stellende en controlerende rol van de gemeenteraden en Provinciale Staten in relatie tot gemeenschappelijke regelingen te versterken. Een aantal van deze wijzigingen is op 1 juli 2022 direct in werking getreden, maar een ander deel moet binnen twee jaar na inwerkingtreding verwerkt worden in de GR Veiligheidsregio. Naast de aanpassing van de GR aan de gewijzigde Wgr speelt dat besloten is dat het bureau Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (hierna: GHOR) in 2025  ondergebracht zal gaan worden bij de Veiligheidsregio. Ook dit maakt aanpassing van de GR noodzakelijk.  De ontwerp gewijzigde GR die nu voorligt omvat alle benodigde wijzigingen. Het algemeen bestuur van de Veiligheidsregio heeft op 23 mei 2024 ingestemd met het doorgeleiden van de ontwerpregeling naar de colleges van de deelnemers voor het vragen van zienswijzen aan de gemeenteraden. Het college ziet geen aanleiding voor de raad om zienswijzen in te dienen.

    Besluit

    Ongewijzigd vastgesteld.

  8. 8

    B&W stelt de raad voor (1) in te stemmen met de ontwerp programmabegroting van de Veiligheidsregio Hollands Midden 2025 en meerjarenraming 2026-2028 en geen zienswijzen in te dienen (2) in te stemmen met bijgevoegde conceptbrief aan de Veiligheidsregio Hollands Midden.
    Samenvatting: De Veiligheidsregio Hollands Midden (VRHM) heeft de ontwerp-programmabegroting 2025 en meerjarenraming 2026-2028 (hierna te noemen: de ontwerp programmabegroting) aangeboden aan de gemeenteraad met de mogelijkheid een zienswijze in te dienen. Wij stellen voor geen zienswijze in te dienen omdat er ten aanzien van de begroting wordt voldaan aan de kadernota 2025 van de VRHM en de financiële kaderstelling voor 2025.

    Besluit

    Ongewijzigd vastgesteld.

  9. 9

    B&W stelt de raad voor gebruik te maken van de mogelijkheid een zienswijze in te dienen en de reactie kenbaar te maken aan het bestuur van de SO-Zorg volgens de bijgevoegde conceptbrief.
    Samenvatting: Het bestuur van de Gemeenschappelijke Regeling Serviceorganisatie Zorg Holland Rijnland (So-Zorg) vraagt uw raad een zienswijze kenbaar te maken over de conceptbegroting 2025. Het college kan zich vinden in de ingediende conceptbegroting maar stelt de raad voor wel gebruik te maken van de mogelijkheid een zienswijze in te dienen.

    Besluit

    Ongewijzigd vastgesteld.

  10. 10

    Met de jaarstukken (jaarrekening en jaarverslag) legt het college van B&W verantwoording af aan de gemeenteraad over wat zij hebben gedaan en hoeveel geld ze hebben uitgegeven in 2023. Ook de accountant beoordeelt de jaarstukken; hiervan stelt hij een rapport op dat wordt later aangeboden aan de raad.

    Besluit

    Ongewijzigd vastgesteld.

  11. 11

    De Kadernota is een belangrijk document, omdat de raad hiermee de beleidsmatige en financiële kaders vaststelt voor de komende begrotingsperiode 2025-2028. Het is een moment van integrale afweging tussen wensen en ambities van de gemeente in relatie tot de beschikbare financiële middelen. Met het vaststellen van de kadernota 2025 wordt duidelijk of er sprake is van structurele tekorten. Gemeenten worden gekort op het gemeentefonds en ook voor Nieuwkoop betekent dit dat er moeilijke keuzes gemaakt moeten worden. Gemeenten krijgen geld van de Rijksoverheid uit het gemeentefonds. Hiermee betalen zij een deel van hun uitgaven. Gemeenten bepalen zelf waar ze dit geld aan uitgeven. De verwachting is dat in 2026 de bijdrage uit het Gemeentefonds lager wordt waardoor de gemeente scherpe keuzes moeten maken over uitgaven en lokale inkomsten.

    Besluit

    Het geamendeerde voorstel Kadernota wordt aangenomen met alle stemmen voor. 
    Er zijn 4 amendementen aangenomen. 
    Er zijn 2 moties aangenomen.

    Amendementen:

    • Omgevingsloket niet sluiten
    • Behoud Biodiversiteit in Bermen
    • Niet bezuinigen duurzaamheidsprogramma
    • Aanpassen OZB verhoging

    Moties:

    • Eerst alternatieve vervoersvormen ontwikkelen
    • Digitale veiligheid een topprioriteit
  12. 11.B

    Samen Beter Nieuwkoop heeft aangekondigd een motie in te dienen - AZC "pas op de plaats".

    Besluit

    Motie is verworpen.

    Hoofdelijke stemming: 6 stemmen vóór en 13 stemmen tegen.

  13. 11.C

    Besluit

    Motie is verworpen.

    Vóór: SBN en SGP-ChristenUnie
    Tegen: VVD,CDA, Natuurlijk Nieuwkoop, en D66

  14. 12

    Op grond van artikel 60 van het reglement van orde kunnen raadsleden gebruik maken van het vragen-half-uur als zij dit 24 uur van te voren hebben aangekondigd.

  15. 13

    Op grond van artikel 10 van het reglement van orde kunnen portefeuillehouders mededelingen aan de raad doen tijdens deze vergadering.