- Locatie
Raadszaal Nieuwveen
- Voorzitter
- Bas Oostwouder
- Toelichting
-
Het doel van deze Oriënterende Raad is om informatie te verzamelen door het stellen van vragen aan het college van B&W, inwoners / belanghebbenden en/of experts.
Agendapunten
-
1Opening
-
2
Insprekers moeten zich uiterlijk 8 uur van te voren - het liefst eerder - aanmelden via griffier@nieuwkoop.nl. Zij kunnen gedurende maximaal vijf minuten inspreken over raadsvoorstellen die op de agenda staan, ongeacht of ze als bespreekstuk of niet-bespreekstuk zijn aangemerkt door de Agendacommissie. Bij meer dan zes insprekers wordt de spreektijd ingekort. Het wordt aanbevolen om vooraf via de griffie de spreektekst aan te leveren en te bedenken wat de belangrijkste boodschap aan de raad is voor als de voorzitter verzoekt af te ronden. De vergadering wordt live uitgezonden en is later ook terug te zien. Insprekers komen dus in beeld. Terugkijken kan via www.raadnieuwkoop.nl.
De raadvoorstellen waarvoor zich insprekers hebben aangemeld worden als eerste behandeld.
Na het gesprek met de inspreker, schuiven de portefeuillehouder (burgemeester en/of wethouder) en eventueel uitgenodigde stakeholders aan. Aan stakeholders stelt de raad vragen om inzichtelijk te krijgen hoe zij (vanuit hun expertise) tegen het raadsvoorstel aankijken. Aan de portefeuillehouder stelt de raad 'politieke' vragen. Politieke vragen zijn vragen om helder te krijgen waarom bepaalde (politieke) keuzes zijn gemaakt en die als doel hebben uiteindelijk een standpunt te vormen omtrent het voorstel. Technische vragen - dat wil zeggen vragen naar feiten of verduidelijkingsvragen - worden niet beantwoord tijdens de Oriënterende Raad, maar worden altijd schriftelijk afgedaan.
Iedere fractie kan maximaal twee vragen stellen. Fracties worden verzocht zich te beperken met vervolgvragen. Als iedere fractie geweest is, kan bezien worden of er nog technische vragen zijn. -
2.A
De definitieve verdeling van bespreek en niet-bespreekstukken is bepaald door de agendacommissie op 23 januari 2025.
Over deze raadsvoorstellen vergadert de raad in deze Oriënterende Raad niet. Ze komen wel volgende week aan bod in de Meningsvormende Raad en in de Besluitvormende Raadsvergadering (over drie weken). Als inwoner of anderszins belanghebbende kunt u echter gewoon over deze raadsvoorstellen inspreken tijdens deze OR. -
2.A.1
B&W stelt de raad voor het Normenkader 2024 vast te stellen.
Samenvatting: Om vast te stellen welke externe en interne wet- en regelgeving moet worden betrokken bij de uitvoering van de rechtmatigheidscontrole, wordt jaarlijks het zogenaamde Normenkader vastgesteld door de gemeenteraad. Met het vaststellen van het Normenkader geeft de gemeenteraad het kader aan waarbinnen de controle op de rechtmatigheid plaatsvindt. Voorgesteld wordt om het Normenkader 2024 vast te stellenBijlagen
-
2.A.2
De raad besluit:
1. de Verordening Vertrouwenscommissie burgemeester 2025 vast te stellen;
2. de volgende raadsleden te benoemen tot lid van deze vertrouwenscommissie:
a. Lizet Keijzers namens Samen Beter Nieuwkoop;
b. Paul Platen namens de VVD;
c. Romy van Dijk namens het CDA;
d. Pien Schrama-van Kessel namens Natuurlijk Nieuwkoop;
e. Jop van der Pijl namens D66;
f. Gerrit Splinter namens de SGP-CU;
3. dat telkens bij de start van een benoemingsprocedure burgemeester de op dat moment langstzittende wethouder voor de duur van die benoemingsprocedure als adviseur aan de vertrouwenscommissie wordt toegevoegd.
Samenvatting: Binnenkort starten de werkzaamheden voor de herbenoemingsprocedure van burgemeester Robbert-Jan van Duijn. Een speciale commissie, te weten de vertrouwenscommissie, bereidt de aanbeveling tot herbenoeming van de burgemeester voor. Daarom is het nu zaak de leden van die commissie te benoemen. Ook stelt de raad de spelregels vast waaraan de commissie zich dient te houden. Gekozen wordt voor een permanente verordening die alle relevante werkzaamheden beschrijft voor een benoemingsprocedure, herbenoemingsprocedures en de (jaarlijkse) klankbordgesprekken.Bijlagen
-
2.B
De definitieve verdeling van bespreek en niet-bespreekstukken is bepaald door de agendacommissie op 23 januari 2025.
-
2.B.1
B&W stelt de raad voor de benodigde verklaring van geen bedenkingen (VVGB) definitief aan het college van burgemeester en wethouders te verlenen voor het realiseren van een padelhal, een onderheid parkeerterrein met toegangsweg en een lichtmast, en voor het graven van compensatiewater op het adres Nieuwveenseweg 39A in Nieuwkoop.
Samenvatting: Het college van burgemeester en wethouders is voornemens om een ontwerp van een omgevingsvergunning ter inzage te leggen voor het realiseren van een padelhal, een onderheid parkeerterrein met toegangsweg en een lichtmast, en voor het graven van compensatiewater op het adres Nieuwveenseweg 39A in Nieuwkoop. Hiervoor heeft de gemeenteraad op 17 oktober 2024 een ontwerp-verklaring van geen bedenkingen (VVGB) afgegeven. Tijdens de terinzagelegging van het ontwerpbesluit zijn zienswijzen ingediend. Om deze reden dient de raad gevraagd te worden of de zienswijzen aanleiding geven om het standpunt omtrent de VVGB te herzien. Met dit voorstel vragen wij de raad om de benodigde verklaring van geen bedenkingen (VVGB) definitief aan het college van burgemeester en wethouders te verlenen voor het realiseren van een padelhal, een onderheid parkeerterrein met toegangsweg en een lichtmast, en voor het graven van compensatiewater op het adres Nieuwveenseweg 39A in Nieuwkoop.Bijlagen
-
2.B.2
B&W stelt de raad voor
1. In te stemmen met de aankoop van het pand S. Van Drielstraat 4, Zevenhoven (Partycentrum 't Trefpunt) voor een bedrag van € 385.000 kosten koper.
2. Een krediet van € 390.000 beschikbaar te stellen voor de aankoop van S. Van Drielstraat 4, Zevenhoven. Voor het pand een afschrijvingstermijn van 30 jaar te hanteren en de kapitaallasten van deze aankoop ten laste te brengen van het begrotingsresultaat.
3. Het pand tegen de aanschafwaarde plus bijkomende kosten op te nemen in de materiele vaste activa als strategische voorraad.
Samenvatting: De eigenaren van Partycentrum 't Trefpunt gaan stoppen met het uitbaten van het pand aan de S. van Drielstraat 4 te Zevenhoven. Als eerste wordt gemeente Nieuwkoop als erfverpachter van de ondergrond in de gelegenheid gesteld om het pand aan te kopen. Het perceel aan de S. van Drielstraat is een geschikte toekomstige ontwikkellocatie.Bijlagen
-
2.B.3
B&W stelt de raad voor (1) Aan het college van burgemeester en wethouders toestemming te verlenen voor het vaststellen van de gewijzigde GR Hecht - bijlage 3 (2) Het raadsbesluit aan het college van burgemeester en wethouders te verzenden.
Samenvatting: Op 7 november 2024 heeft de raad toestemming verleend aan het college om de Gemeenschappelijke Regeling (GR) van de Veiligheidsregio (VR) te wijzigen. Deze wijziging bevat onder meer dat het bureau Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (hierna: GHOR) vanaf 2025 thuishoort bij de Veiligheidsregio in plaats van bij de GR Hecht. Deze wijziging moet ook gespiegeld worden aangebracht in de GR van Hecht. De raad heeft in de BR van 17 oktober 2024 besloten geen zienswijze in te dienen over deze wijziging van de GR Hecht. Op grond van artikel 51, vierde lid van de Wet gemeenschappelijke regelingen dient de raad het college toestemming te verlenen voor het mogen vaststellen van de regeling.Bijlagen
-
3
Verzoek aan raadsleden om uiterlijk woensdag 9:00 uur vóór deze bijeenkomst de onderwerpen voor de rondvraag aan te leveren bij de griffie; die worden dan onder dit agendapunt opgenomen.
-
4
Als onderwerpen niet aan bod zijn gekomen schuiven ze door naar de volgende Oriënterende Raad of rechtstreeks naar de Meningsvormende Raad.