- Locatie
Raadszaal Nieuwveen
- Voorzitter
- Bas Oostwouder
- Toelichting
-
Het doel van deze Oriënterende Raad is om informatie te verzamelen door het stellen van vragen aan het college van B&W, inwoners / belanghebbenden en/of stakeholders.
Agendapunten
-
1Opening
-
2.A
De definitieve verdeling van bespreek en niet-bespreekstukken is bepaald door agendacommissie op 27 maart 2025.
Over deze raadsvoorstellen vergadert de raad in deze Oriënterende Raad niet. Ze komen wel volgende week aan bod in de Meningsvormende Raad en in de Besluitvormende Raadsvergadering (over drie weken). Als inwoner of anderszins belanghebbende kunt u echter gewoon over deze raadsvoorstellen inspreken tijdens deze OR.
-
2.A.1
B&W stelt de raad voor op grond van artikel 9.5 lid 1 van de Omgevingswet over te gaan tot het intrekken van het voorkeursrecht, gevestigd bij besluit van 6 juni 2024 op grond van artikel 9.1, lid 1, onder b, van de Omgevingswet, zoals vermeld in de brief intrekken en de daarbij behorende grondtekening, nummer 2025022601, en perceellijst.
Samenvatting: Onderdeel van het projectgebied Dorpshart Ter Aar is het gebouw langs de Essenlaan met een combinatie van winkels op de begane grond en daarboven woningen (respectievelijk Essenlaan 12 t/m 18 en Essenlaan 8a t/m 18a). In het masterplan Dorpshart Ter Aar is beschreven dat dit gebouw mogelijk gesloopt zal worden ten behoeve van de totale herontwikkeling. Om deze reden is vorig jaar juni besloten om een voorkeursrecht te vestigen op dit gebouw. Het voorkeursrecht zorgt ervoor dat de gemeente een voorkeurspositie heeft op het moment dat de eigenaren hun woning en/of winkelpand gaan verkopen. Vanwege het niet ontvangen van subsidie vanuit de Impulsaanpak Winkelgebieden is er geen financiële dekking om het gebouw te verwerven en te slopen. Daarom is het voorstel om de vestiging van het voorkeursrecht in te trekken.Bijlagen
-
3
In (bijgevoegde) brief 042 heeft het college van B&W aangekondigd graag met de raad in gesprek te gaan over de toekomst en verduurzaming van sporthal De Vlijt. Hiervoor heeft B&W op 2 april bij de griffie een zogeheten dilemmanota aangeleverd. Nadrukkelijk wil het college de huidige bezetting, kosten en het toekomstperspectief van een grote sporthal op deze locatie bij de discussie betrekken. Maar ook de functie die de sporthal heeft als voorziening voor het dorp.
Voor de bespreking van deze dilemmanota zijn ook stakeholders uitgenodigd waarmee de raad graag in gesprek gaat. Het gesprek met stakeholders is bedoeld om inzichtelijk te krijgen hoe zij (vanuit hun expertise) tegen het dilemma aankijken.
Bijlagen
-
4
Insprekers moeten zich uiterlijk 8 uur van te voren - het liefst eerder - aanmelden via griffier@nieuwkoop.nl. Zij kunnen gedurende maximaal vijf minuten inspreken over raadsvoorstellen die op de agenda staan, ongeacht of ze als bespreekstuk of niet-bespreekstuk zijn aangemerkt door de Agendacommissie. Bij meer dan zes insprekers wordt de spreektijd ingekort. Het wordt aanbevolen om vooraf via de griffie de spreektekst aan te leveren en te bedenken wat de belangrijkste boodschap aan de raad is voor als de voorzitter verzoekt af te ronden. De vergadering wordt live uitgezonden en is later ook terug te zien. Insprekers komen dus in beeld. Terugkijken kan via www.raadnieuwkoop.nl.
De raadvoorstellen waarvoor zich insprekers hebben aangemeld worden als eerste behandeld.
Na het gesprek met de inspreker, schuiven de portefeuillehouder (burgemeester en/of wethouder) aan. Aan de portefeuillehouder stelt de raad 'politieke' vragen. Politieke vragen zijn vragen om helder te krijgen waarom bepaalde (politieke) keuzes zijn gemaakt en die als doel hebben uiteindelijk een standpunt te vormen omtrent het voorstel. Technische vragen - dat wil zeggen vragen naar feiten of verduidelijkingsvragen - worden niet beantwoord tijdens de Oriënterende Raad, maar worden altijd schriftelijk afgedaan.
Iedere fractie kan maximaal twee vragen stellen. Fracties worden verzocht zich te beperken met vervolgvragen. Als iedere fractie geweest is, kan bezien worden of er nog technische vragen zijn.
-
4.A
De definitieve verdeling van bespreek en niet-bespreekstukken is bepaald door agendacommissie op 27 maart 2025.
-
4.A.1
Conform de aanbevelingen uit het rekenkamerrapport Vitale dorpskernen het college opdracht te geven om:
1. in de P&C-documenten een paragraaf op te nemen waarin de beleidsdoelen en activiteiten per dorp in samenhang worden bezien;
2. bij de actualisatie van de beleidskaders oog te hebben voor de samenhang vanuit de ambities voor vitale dorpskernen;
3. inwoners en dorpsvertegenwoordigingen te betrekken bij doelen, inspanningen en resultaten op gebied van vitale dorpen.
Samenvatting: Elke gemeente heeft een rekenkamer. Een rekenkamer doet onderzoek naar de doelmatigheid, doeltreffendheid en rechtmatigheid van het gemeentebestuur. Zij kan, wanneer de gemeenteraad daarom vraagt of op eigen initiatief, onderzoek doen naar allerlei uiteenlopende onderwerpen. Omdat ze onafhankelijk opereert, mag ze zelf bepalen welk onderwerp zij wil onderzoeken en hoe ze dat wil doen. Onderzoek door de Rekenkamer kan de inzichten van de raad vergroten, en de raad kan dit gebruiken om haar controlerende en kaderstellende taak beter in te vullen. Aanbevelingen van de Rekenkamer zorgen ervoor dat het beleid en uitvoering naar een hoger niveau wordt gebracht. De onafhankelijke rekenkamer van de gemeenteraad van Nieuwkoop heeft onderzoek gedaan naar het thema vitale dorpskernen. Het onderzoek maakt inzichtelijk in hoeverre het gevoerde beleid van de gemeente Nieuwkoop op het gebied van vitale dorpskernen aansluit op de behoefte, verwachting en ervaring van inwoners. De raad wordt voorgesteld de aanbevelingen van dit rekenkamerrapport vast te stellen en daarmee opdrachten te geven aan het college.Bijlagen
-
4.A.2
B&W stelt de raad voor:
1. De ‘2e verordening tot wijziging van de Subsidieverordening Energiebesparingsfonds gemeente Nieuwkoop’ vast te stellen, conform bijgevoegde en als zodanig gewaarmerkte bijlage. Hierin zijn de volgende wijzigingen opgenomen:
a. De ingangsdatum opnemen als weigeringsgrond voor subsidieaanvragen die betrekking hebben op maatregelen uitgevoerd vóór 13 oktober 2023.
b. De mogelijkheid toevoegen om subsidie aan te vragen na uitvoering van de isolerende maatregelen, mits de offerte is opgesteld op/na 13 oktober 2023.
c. Isolerende maatregelen bij woninguitbreidingen (zoals dakkapellen, uitbouwen of opbouwen) in aanmerking laten komen voor subsidie, mits deze voldoen aan de isolatiewaarden uit bijlagen 1 en 2.
d. Een ondergrens van €50,- vaststellen voor terugvorderingen.
Samenvatting: Sinds de vaststelling van de 1e Wijzigingsverordening van het Energiebesparingsfonds (EBF) op 17 oktober 2024 is het aantal subsidieaanvragen voor isolerende maatregelen sterk toegenomen. Door de verruiming van de regeling kwamen meer huishoudens in aanmerking voor een hoger subsidiepercentage, wat heeft geleid tot een flinke stijging van het aantal aanvragen. Tijdens de beoordeling van deze aanvragen kwamen er meerdere verbeterpunten naar voren die het aanvraag- en behandelingsproces aanzienlijk kunnen optimaliseren. Op basis van de ervaringen van de afgelopen maanden is dit dan ook een geschikt moment om deze verbeteringen op te nemen in een tweede wijziging van de subsidieverordening. Omdat de subsidie (deels) uit Rijksmiddelen wordt gefinancierd, is de gemeente verplicht om niet-benutte middelen terug te vorderen. De voorgestelde wijzigingen zorgen ervoor dat deze financiële middelen efficiënter beschikbaar worden gesteld en dat inwoners beter ondersteund worden door een verbeterd aanvraag- en afhandelingsproces. Dit draagt uiteindelijk bij aan een versnelde verduurzaming van woningen in Gemeente Nieuwkoop.Bijlagen
-
4.A.3
B&W stelt de raad voor:
De nota Reserves en voorzieningen 2025, conform de bij dit besluit behorende en als zodanig gewaarmerkte bijlage, vast te stellen en daarmee te besluiten tot:
a. het vormen van een nieuwe reserve Overhevelingen;
b. het vormen van een nieuwe reserve Structureel Dekkingsmiddel;
c. het opheffen van de reserves genoemd in bijlage 1 op te heffen reserves;
d. het in stand houden van de reserves in bijlage 2 reserves te handhaven; en
e. het geven van een opdracht aan het college nader onderzoek te doen naar die reserves waarvan in bijlage 2 wordt vermeld dat nog nader onderzoek nodig is.
Samenvatting: De bestaande nota reserves en voorzieningen stamt uit 2017 en is aan herziening toe. In de financiële verordening 2023 is voorgeschreven dat eens in de vier jaar een nota reserves en voorzieningen aan de raad wordt aangeboden.Bijlagen
-
5
Verzoek aan raadsleden om uiterlijk woensdag 9:00 uur vóór deze bijeenkomst de onderwerpen voor de rondvraag aan te leveren bij de griffie; die worden dan onder dit agendapunt opgenomen.
-
6
Als onderwerpen niet aan bod zijn gekomen schuiven ze door naar de volgende Oriënterende Raad of rechtstreeks naar de Meningsvormende Raad.