- Locatie
Online via Teams
- Voorzitter
- René Carlier
- Toelichting
-
Er is gelijktijdig ook een MR II
Agendapunten
-
1
Spreekrecht inwoners en belanghebbenden:
- Op grond van art. 67 van het reglement van orde kunnen inwoners en belanghebbenden gebruik maken van het spreekrecht, gedurende maximaal vijf minuten (in totaal maximaal een half uur). Inspraak is niet geagendeerd als apart agendapunt, per agendapunt wordt de mogelijkheid geboden.
- Aanmelden kan tot 8 uur voor de vergadering bij de griffie (0172-521308 of griffier@nieuwkoop.nl).
-
2Vaststellen agenda
-
3
B&W stelt de raad voor het volgende te besluiten:
- De RES 1.0 Holland Rijnland, onder de volgende voorwaarden, vast te stellen:
a. Nieuwkoop hanteert een productieplafond van 0,08 TWh duurzame elektriciteit per jaar op land in 2030.
b. Nieuwkoop sluit plaatsing van zonnevelden en windturbines in Natura 2000 en Natuur Netwerk Nederland uit. Deze gebieden bieden géén mogelijkheden.
c. Nieuwkoop ziet geen mogelijkheden voor grote en middelgrote windturbines in haar gemeente. - Het college de opdracht te geven een afwegingskader voor zonnevelden op te stellen om sturing te kunnen geven aan initiatieven voor zonnevelden
Samenvatting: Op 1 juli 2021 dient de RES 1.0 Holland Rijnland door de verschillende raden vastgesteld te zijn. Na vaststelling zal deze – als bijdrage van onze regio aan de RES – worden aangeboden aan het Rijk als onderdeel van het Nationaal Programma RES (NP RES). In het raadsvoorstel is ingegaan op de lokale bijdrage aan het groter geheel met het accent op het onderdeel “Elektriciteit”. Nieuwkoop heeft op de regionale kaart haar oriëntatiegebieden gezet die zijn voortgekomen uit participatie met inwoners en lokale stakeholders. Als productieplafond is 0,08 TWh groene stroom gehanteerd dat overeenkomt met het al eerder vastgestelde streefdoel uit het Beleidskader Duurzaamheid. Dit is als het ware ons lokaal bod binnen Holland Rijnland en sluit aan op de geprognotiseerde maximale ruimte die Liander tot 2030 heeft qua netcapaciteit en aansluitmogelijkheden.
In de RES 1.0 Holland Rijnland is rekening gehouden met de wensen en bedenkingen van de verschillende raden. Zo zijn voor de Nieuwkoopse situatie eerder ingetekende windturbines van de regionale kaart gehaald en zijn Natura 2000 en NNN-gebieden gevrijwaard van zonnevelden en windturbines. Ons college is van mening dat de RES 1.0 Holland Rijnland voldoende recht doet aan de door de Raad ingebrachte wensen en bedenkingen. Wel stellen we als Nieuwkoop een aantal voorwaarden waaronder Nieuwkoop kan instemmen. Deze geven duidelijkheid waar onze grenzen liggen en geven tegelijkertijd voldoende ruimte om – samen met onze inwoners en lokale stakeholders - aan de opgave te werken. Met inachtneming van deze voorwaarden stelt het college de Raad voor de RES 1.0 Holland Rijnland vast te stellen.
Bijlagen
- De RES 1.0 Holland Rijnland, onder de volgende voorwaarden, vast te stellen:
-
4
B&W stelt de raad voor het volgende te besluiten:
- Kennis te nemen van de Regionale Omgevingsagenda Holland Rijnland;
- geen wensen- en bedenkingen in te dienen en
- in te stemmen met de concept reactie aan Holland Rijnland
Samenvatting: In opdracht van het Algemeen Bestuur Holland Rijnland is een Regionale Omgevingsagenda Holland Rijnland opgesteld. De regio bevindt zich op een kruispunt om richtinggevende keuzes te maken voor de toekomst. Omdat de diversiteit aan opgaven en de urgentie groot is, maar ruimte en middelen beperkt, moeten er keuzen worden gemaakt. Vanwege de integrale samenhang, hangt de Regionale Omgevingsagenda nauw samen met andere regionale strategische documenten die momenteel in ontwikkeling zijn, zoals de Regionale Energie Strategie en Regionale Strategie Mobiliteit.
Het is de intentie dat het Algemeen bestuur van Holland Rijnland om de Regionale Omgevingsagenda vast te stellen op 30 juni 2021. De raden van de deelnemende gemeenten van Holland Rijnland worden uitgenodigd wensen- en bedenkingen in te dienen op de Regionale Omgevingsagenda Holland Rijnland.
In de kern bespreekt de Regionale Omgevingsagenda hoe alle ruimte-vragende functies een plek kunnen krijgen of waar keuzes gemaakt moeten worden om te zorgen voor een prettig leefklimaat voor mens, plant en dier. Hierbij is integraal gekeken naar de samenhang, afhankelijkheden en gevolgen voor alle thema’s zoals wonen, werken, bereikbaarheid, natuur en landschap, energie en klimaat. De subregionale agenda’s vormen belangrijke bouwstenen voor het regionale perspectief. Hierbij is steeds gekeken naar wat echt regionaal opgepakt zou moeten worden.
De strategische agenda Rijn- en Veenstreek ‘De groene poort naar de Randstad’ is als bouwsteen gebruikt voor de Regionale Omgevingsagenda. In de bestuurlijke gesprekken heeft de Rijn- en Veenstreek steeds de belangen en uitgangspunten van de subregio benadrukt. De belangrijkste uitgangspunten voor Nieuwkoop, en breed de Rijn- en Veenstreek, zijn daardoor verwerkt en/of staan benoemd in de Regionale Omgevingsagenda.
Bijlagen
-
5
B&W stelt de raad o.a. voor om kennis te nemen van de begroting 2022 en de zienswijze kenbaar te maken met de bijgevoegde brief.
Samenvatting: Het Dagelijks Bestuur van de RDOG HM (Regionale Diens Openbare Gezondheid Hollands Midden) vraagt de raad om een zienswijze kenbaar te maken over de concept begroting 2022. Het college van B&W stelt de raad voor om gebruik te maken van deze mogelijkheid. Er zijn een aantal aandachtspunten: Businesscase 2 RDOG 2024, de coronacrisis en het prenataal huisbezoek.
Bijlagen
-
6
AB- en/of DB-leden kunnen mededelingen doen over de diverse gemeenschappelijke regelingen waaraan de gemeente deelneemt.
Raads- en collegeleden kunnen vooraf onderwerpen aanmelden om te bespreken waarbij de focus moet liggen op input leveren aan B&W.
-
7
a. Mededelingen
b. Stand van zaken 'bijzondere projecten' en 'begeleidingsgroepen'
c. Toezeggingen -
8
Op grond van artikel 71 van het reglement van orde kunnen vragen aan het college gesteld worden die niet vooraf aangekondigd zijn. Indien de vragen niet direct beantwoord worden dan worden ze binnen 30 dagen schriftelijk door het college beantwoord.
-
9
De actielijst van de meningsvormende raad I van 8 april 2021.
Bijlagen
-
10
Bijlagen