Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Meningsvormende raad II

donderdag 8 september 2022

20:00 - 22:30
Locatie

Commissiekamer

Voorzitter
Bas Oostwouder

Agendapunten

  1. 1

    Spreekrecht inwoners en belanghebbenden:

    • Op grond van art. 67 van het reglement van orde kunnen inwoners en belanghebbenden gebruik maken van het spreekrecht, gedurende maximaal vijf minuten (in totaal maximaal een half uur). Inspraak is niet geagendeerd als apart agendapunt, per agendapunt wordt de mogelijkheid geboden.
    • Aanmelden kan tot 8 uur voor de vergadering bij de griffie (0172-521308 of griffier@nieuwkoop.nl).
  2. 2
    Vaststellen agenda
  3. 3

    Als locatie voor crisisnoodopvang heeft de voorzitter van de veiligheidsregio Hollands Midden de gemeente Nieuwkoop verzocht om tijdelijk (van 13 juli 2022 tot uiterlijk 1 oktober 2022) de mogelijkheid te bieden maximaal 75 asielzoekers op te vangen in Sport- en evenementenhal De Vlijt in Zevenhoven.
    Het begrip crisisnoodopvang geeft eigenlijk al aan dat dit zich niet leent voor medezeggenschap vooraf. Ook voor de gemeente kwam dit onverwacht. In een ideale situatie gaan zaken in overleg met gemeenteraad en omwonenden, maar nu zijn beide groepen 'slechts geïnformeerd'.
    Dit agendapunt betreft geen raadsvoorstel.
    Gemeenteraadsleden krijgen de gelegenheid om onderling en met de portefeuillehouder publiekelijk te spreken over (1) het gelopen proces, (2) de stand van zaken en over (3) wat er in de toekomst te verwachten is. Om het gesprek in goede banen te leiden zal B&W uiterlijk 2 september 2022 een brief aanleveren met een uiteenzetting van 1, 2 en 3.
    Op 2 september om 11.15 uur is deze brief aan dit agendapunt (en aan de ingekomen stukken lijst) toegevoegd.

  4. 4

    B&W stelt de raad voor om in te stemmen met het regionaal risicoprofiel 2023-2026 en geen wensen en bedenkingen in te dienen.


    Samenvatting: De veiligheidsregio moet op grond van de Wet op de Veiligheidsregio's éénmaal per vier jaar een risicoprofiel vaststellen. Alvorens dat te doen moeten ze de aan de gemeenschappelijke regeling deelnemende gemeenten consulteren over het vast te stellen risicoprofiel. Dit voorstel geeft hier uitvoering aan.
    Op 30 augustus en op 5 september (van beide bijeenkomsten zijn opnamen via griffie op te vragen door raadsleden) zijn ter voorbereiding online regionale bijeenkomsten hierover georganiseerd. En op 6 september ook nog eens een lokale bijeenkomst, op speciaal verzoek van de agendacommissie, in de raadszaal van Nieuwkoop.

  5. 5

    B&W stelt de raad o.a. voor om wethouder Ingwersen als AB-lid te benoemen voor de gemeenschappelijke regelingen SVHW en ODWH en wethouder De Kleer als AB-lid voor HECHT.


    Samenvatting: De gemeente Nieuwkoop is deelnemer in een aantal Gemeenschappelijke Regelingen. Na de gemeenteraadsverkiezingen van maart dit jaar en het nieuw geïnstalleerde bestuur, is het nodig dat de vertegenwoordiging van bestuurders in de verschillende Algemeen Besturen opnieuw wordt bepaald. Op grond van artikel 13, 1e lid van de Wet Gemeenschappelijke Regelingen is de gemeenteraad bevoegd om vertegenwoordigers af te vaardigen.

  6. 6

    B&W stelt de raad voor om kennis te nemen van de concept Gemeenschappelijke Regeling SVHW 2023 en middels de bijgevoegde brief de zienswijze kenbaar te maken aan het Algemeen Bestuur van SVHW.


    Samenvatting: Het Algemeen Bestuur van SVHW heeft u op 11 juli 2022 middels een brief de concept Gemeenschappelijke Regeling SVHW 2023 aangeboden en de raad daarbij in de gelegenheid gesteld om een zienswijze in te dienen.
    Het college stelt de raad voor om gebruik te maken van deze mogelijkheid om een zienswijze in te dienen. Dit om het belang uit te dragen van het doel van de wijziging van de Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr) sinds 1 juli 2022.

  7. 7

    B&W stelt de raad voor om o.a. in te stemmen met deze wijziging.


    Samenvatting: De huidige Gemeenschappelijke regeling biedt raadsleden de mogelijkheid deel te nemen in het algemeen bestuur van de dienst. Dit is in strijd met de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht. Met deze 12e wijziging van de Gemeenschappelijke regeling wordt de samenstelling van het algemeen bestuur in overeenstemming gebracht met de wet. Deze wijziging heeft geen gevolgen voor Nieuwkoop omdat Nieuwkoop geen gebruik maakte van deze mogelijkheid en haar leden uit het college benoemde.

  8. 8

    Het vergaderschema 2023 van de gemeenteraad vast te stellen: variant 1 (7x besluitvormende raadsvergadering) of variant 2 (9x besluitvormende raadsvergadering).


    Samenvatting: Elk jaar wordt er een vergaderschema voor de raadsvergaderingen vastgesteld. Uit het schema blijkt dat de vaste vergaderavond de donderdagavond blijft. De agendacommissie heeft de vrijheid om de verschillende vergaderingen anders in te plannen bijvoorbeeld als er te weinig of te veel agendapunten zijn of de actualiteit daarom vraagt. Dit jaar zijn er twee varianten uitgewerkt waaruit de gemeenteraad een keuze kan maken.

  9. 9

    AB- en/of DB-leden kunnen mededelingen doen over de diverse gemeenschappelijke regelingen waaraan de gemeente deelneemt.


    Raads- en collegeleden kunnen vooraf onderwerpen aanmelden om te bespreken waarbij de focus moet liggen op input leveren aan B&W.

  10. 10

    a. Mededelingen
    b. Stand van zaken 'bijzondere projecten' en 'begeleidingsgroepen'
    c. Toezeggingen

  11. 11

    Op grond van artikel 71 van het reglement van orde kunnen vragen aan het college gesteld worden die niet vooraf aangekondigd zijn. Indien de vragen niet direct beantwoord worden dan worden ze binnen 30 dagen schriftelijk door het college beantwoord.

  12. 12

    De actielijst van de meningsvormende raad II van 9 juni 2022.